Președintele Klaus Iohannis a decis convacarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru marțea viitoare, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială, într-un comunicat.
„Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
- Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018;
- Stadiul îndeplinirii Planului de acțiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varșovia;
- Raportul privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional (octombrie 2016 - septembrie 2017);
- Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2018.
În cadrul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională”, scriu reprezentații Administrației Prezidențiale, într-un comunicat de presă.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat luni trimiterea în CSAT a unei scrisori semnate de deputatul PSD Iulian Iancu, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrii, prin care solicită analiza implicațiilor pe care le-ar avea exporturile gazelor din Marea Neagră.
El susține, în scrisoarea pe care i-a trimis-o șefului Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, că producătorii de gaze din România, în special cei care dețin concesiuni gazeifere offshore în Marea Neagră, au solicitat să-și valorifice integral producția în afara burselor centralizate românești, prin contracte bilaterale pe termen lung și contracte de export, ceea ce, în opinia lui Iancu, ar spori dependența României de importul de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom. Deputatul social-democrat i-a cerut liderului PSD să solicite CSAT să analizeze implicațiile situației asupra securității naționale.
Iulian Iancu a cerut acest lucru lui Liviu Dragnea, în contextul dezbaterilor și polemicilor apărute din cauza Ordonanței de Urgență nr. 64/2016, emisă în perioada Cabinetului Cioloș, prin care a fost liberalizat prețul de achiziție al gazelor din producția internă și a dispărut obligația producătorilor de a pune cu prioritate la dispoziție, din producția proprie, gazele necesare alimentării consumatorilor casnici și CET-urilor care generează energie termică pentru sistemele centralizate municipale de încălzire.
Ordonanța în cauză prevede că producătorii interni de gaze sunt obligați să-și comercializeze 30% din producție pe bursele centralizate locale, măsură sprijinită și de actualul Guvern, conform afirmațiilor ministrului Energiei, Toma Petcu.
Comisia de Industrii de la Cameră vrea ca procentul respectiv să fie de 70%, după ce, la un moment, intenționase să ridice la 100% cota obligatorie de tranzacționare pe burse a producției interne de gaze.