Klaus Iohannis atacat cu FAKE-NEWS. De ce România nu poate lăsa impresia că vrea anexarea Republicii Moldova.

Klaus Iohannis atacat cu FAKE-NEWS. De ce România nu poate lăsa impresia că vrea anexarea Republicii Moldova.

Klaus Iohannis a spus că moldovenii sunt un alt popor. Adică nu sunt una cu românii. Așa sună toate știrile "dintr-o anumită parte a presei" ca să folosesc o expresie de pe vremea când Ion Iliescu avea primul mandat. Adică de undeva din străfundurile manipulării.

Știu că unirea cu Republica Moldova este un subiect drag tuturor. Orioce sondaj pe această temă are un rezultat previzibil. Așa cum vor fi și "comentariile" unora la acest comentariu al meu. Dar cred că trebuie spuse câteva lucruri despre recenta polemică publică declanșată de declarația președintelui Klaus Iohnannis.

Haideți să vedem contextul.  Întrebat de ce nu se face în Anul Centenar un referendum pentru unirea cu Moldova, mai exact: 

„ E vorba de Unirea cu R. Moldova. De ce nu s-a făcut în Anul Centenar și de ce nu s-a încercat nimic? Doar numărul doi a vorbit ceva, însă foarte neclar, și nimeni nu a încercat să facă ceva, un referendum. Parlamentul, sunt convins, nu va vota niciodată această Unire și de asta vă întreb pe dumneavoastră de ce și când va fi posibil să facem acest referendum, să ne unim cu Moldova?”

Klaus Iohannis a răspuns: „Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”.

De aici s-a declanșat furtuna mediatică.

În primul rând, vorbim despre două țări diferite, recunoscute la nivel internațional, în care într-adevăr românii sunt numitorul comun. Numai că din 1917 încoace s-au scurs multe generații, Republica Moldova a fost sub ocupație sovietică, iar după 1991, când Republica Socialistă Sovietică Moldovenească și-a declarat independența, unirea cu România nu a fost pusă în discuție.

Din diverse motive, propaganda și influența rusească fiind decisivă, dar cel mai important este că inițiativa venită dinspre cetățenii Republicii Moldova a fost inexistentă. Mai mult, la recensământul din 2014, 75 la sută dintre locuitori s-au declarat "moldoveni", doar 7 la sută spunând că sunt români. Deși toți vorbesc aceeași limbă. Restul s-au declarat ucrainieni, găgăuzi, ruși, bulgari. 

Pot continua cu explicații legate de implicarea statului român, de rezultatele alegerilor, de jocurile geopolitice, dar ar însemna să spun multe lucruri care demonstrează același lucru. Așa că vreau să închei cu o explicație istorică, care nu ține cont de perioada la care ne referim, anul 1918 sau 2019.

Inițiativa unirii Republicii Moldova cu România trebuie să vină de la Chișinău, nu de la București.

Așa cum s-a întâmplat și acum peste 100 de ani. "La 24 ianuarie/6 februarie 1918, Sfatul Țării, reînființat, a declarat independența Republicii Moldova, iar la 27 martie/9 aprilie, majoritatea moldovenească din Sfatul Țării a votat unirea cu România, în anumite condiții.", scrie în orice manual de istorie.

O lecție de istorie care ar trebui predată mai des. Pentru că degeaba ar face România un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, dacă moldovenii nu o vor!

Cam așa trebuie citit răspunsul președintelui Klaus Iohannis. De fapt, răspunsul oricărui președinte...