Reacția lui Klaus Iohannis, după ce oamenii de afaceri tună și fulgeră

Un constănțean, supărat pe Klaus Iohannis. Totul a pornit de la un cadou. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Klaus Iohannis a dat asigurări că România va experimenta în continuare o creștere economică semnificativă, depășind în mod notabil media Uniunii Europene. Mesajul președintelui România a venit miercuri, cu ocazia celei de-a 31-a ediții a Topului Național al Firmelor Private din România.

Klaus Iohannis a recunoscut că știe ce probleme a ridicat mediul de afaceri asupra noilor măsuri fiscale. Dar, și-a exprimat încrederea că totul va fi ajustat de Guvern așa cum trebuie.

Klaus Iohannis exprimă încredere în corectarea noilor măsuri fiscale de către Guvern

Iohannis a declarat că în ceea ce privește aspectele financiare, inflația a înregistrat o tendință de scădere. A coborât la sub 9% începând cu luna septembrie, după stagnarea din august.

„Ştiu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri. Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, şi va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiţii productive, în beneficiul economiei noastre”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Acesta susține că consolidarea finanțelor publice, conformarea fiscală, colectarea eficientă a veniturilor la bugetul de stat, performanța administrativă și eficiența serviciilor publice reprezintă elemente esențiale pentru a transforma statul român într-un stat modern. Totul în conformitate cu modelele europene dorite.

Multiplele crize au accentuat vulnerabilităţile structurale ale bugetului

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea realismului în abordarea crizelor care au amplificat vulnerabilitățile structurale ale bugetului și economiei României.

Șeful statului a spus că în acest vremuri se văd mai clar limitele unui model de politică economică axat pe consum. Mai degrabă decât unul pe investiţii, orientat mai mult pe termen scurt decât pe termen lung.

Președintele României a menționat că țara se află în etapa de implementare a reformelor și investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Multe dintre măsuri, îndelung amânate, au devenit astăzi imperios necesare. Nu doar ca angajamente asumate, ci şi ca oportunităţi de modernizare a administraţiei şi a economiei noastre.

Reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR vor duce la o administraţie mai eficientă. Mai aproape de contribuabil, şi la progrese importante în domenii precum infrastructura de transport, sistemul energetic, educaţie, sănătate şi bună guvernare.

Premierul Marcel Ciolacu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De aceea, absorbţia fondurilor europene este un obiectiv naţional esenţial. Deoarece fondurile europene au un rol cheie în susţinerea creşterii economice a României.

Avem deja experienţa a două perioade de programare şi suficient potenţial încă nevalorificat în sectoare competitive precum agri-business, IT&C, industria petrochimică sau turism”, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

Tot mai puțini întreprinzători mici şi mijlocii ce accesează fonduri structurale

Iohannis a discutat, de asemenea, despre declinul interesului întreprinzătorilor mici și mijlocii pentru accesarea fondurilor structurale.

În acest sens, i-a îndemnat să considere fondurile europene ca fiind cea mai accesibilă opțiune de finanțare a afacerilor lor.

„În ciuda multiplelor oportunităţi, am observat totuşi o scădere a numărului de întreprinzători mici şi mijlocii care intenţionează să acceseze fonduri structurale. De aceea, vă încurajez să priviţi fondurile europene drept cea mai ieftină sursă de finanţare a afacerilor dumneavoastră!

În acest sens, Guvernul, împreună cu autorităţile locale, trebuie să facă toate demersurile necesare pentru facilitarea absorbţiei fondurilor europene disponibile pentru mediul de afaceri.

Iar dumneavoastră, reprezentanţii IMM-urilor, să îndemnaţi continuu întreprinzătorii către programele cu finanţare europeană, în interesul afacerilor mici şi mijlocii din România”.