Klaus Iohannis a participat la ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii. Președintele a avertizat că membrii noi ai CSM se vor confrunta cu o problemă destul de mare și anume de criza de resurse umane din magistratură.
Klaus Iohannis și-a început discursul prin a spune că începutul oricărui nou mandat este o ocazie pentru a evalua și a reflecta asupra deciziilor din trecut. De asemenea, acest început reprezintă un prilej pentru crearea unei noi viziuni. Președintele țării a subliniat că în ciuda greutăților pe care instituțiile statului român au trebuit să le înfrunte, au reușit să găsească resurse pentru a „consilida parcursul democratic al țării”. Șeful statului a subliniat că cetățenii, polticienii onești, dar și magistrații au reușit să acționeze pentru a proteja valorile societății. Acest lucru a făcut ca România să înregistreze progrese.
Liderul de la Cotroceni le-a mulțumit membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care și-au încheiat mandatul. Iohannis a adăugat că apreciează eforturile depuse, dar și dedicarea celor care și-au îndeplinit misiunile constituționale. „Democrațiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituționale și practicile instituționale, un echilibru între independența indispensabilă oricărui sistem judiciar modern și responsabilitatea celor chemați să aplice legea”.
Președintele a punctat că membrii noi ai CSM nu trebuie să uite că au primit votul de încredere al judecătorilor și procurorilor pentru următorii șase ani. Acest lucru înseamnă că relația dintre CSM și instanțe și parchete trebuie să rămână strânsă pentru ca problemele din sistemul judiciar să fie rezolvate. Iohannis a subliniat că dacă se va menține un contact permanent între cele două părți, acest lucru va crea cadrul potrivit pentru a ajuta noul consiliu să își îndeplinească responsabilitățile.
Care este problema cu care se confruntă noul CSM
Șeful statului a punctat care este problema cu care noul consiliu se va confrunta la început de mandat. Este vorba de cea a resurselor umane. Liderul de la Cotroceni a adăugat că membrii aleși ai CSM vor fi nevoiți să gestioneze cât se poate de repede această problemă pentru a fi evitată o criză a sistemului judiciar. Iohannis a subliniat că cetățenii așteaptă din partea justiției transparență, integritate și profesionalism. Președintele a amintit că România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraților de la finalul anului 2022.
„Reforma legilor justiției a fost o reformă îndelung discutată și asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noștri externi. Pachetul legilor justiției asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi și să vă sprijine în activitatea pe care o desfășurați. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat și cu sprijinul societății civile”.
Românii cer să fie judecați corect
Șeful statului consideră că aplicarea legilor justiției nu ar fi putut să devină calitativă dacă cetățenii români nu ar fi cerut constant să aibă parte de standarde mai înalte. De asemenea, președintele a mai adăugat că și noile legi trebuie să țină pasul cu realitatea socială și să fie de ajutor pentru nevoile curente ale oamenilor. Iohannis a mai spus că are încredere în noul consiliu că se va implica pentru ca sistemul judiciar să fie dezvoltat.
„Vă încurajez să luați atitudine de fiecare dată când independența justiției este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice. Sunteți mediatori ai intereselor din sistemul judiciar și vă revine misiunea, deloc ușoară, de a urmări mereu interesul public și binele cetățenilor, beneficiarii actului de justiție”, a mai spus Klaus Iohannis.