Klaus Iohannis a lăsat mască pe toată lumea! Ce a putut să facă la baza NATO. Discurs special, în plin război.

Klaus Iohannis a lăsat mască pe toată lumea! Ce a putut să facă la baza NATO. Discurs special, în plin război.sursa: EVZ

Președintele României a reamintit aliaților săi că NATO este garantul securității europene, dar a făcut acest lucru ținând un discurs în limbile engleză, franceză, germană și spaniolă, cele mai importante limbi ale Uniunii Europene. Iohannis condamnă agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei.

Discursul președintelui român, Klaus Iohannis, de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, susținut astăzi, arată transnaționalizarea culturii Alianței în rândul statelor europene. Președintele României a vorbit despre viitorul Alianței în mai multe limbi oficiale UE, precum germană sau franceză.

Prezent la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, președintele Klaus Iohannis a dorit să păstreze un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața în războiul din Ucraina. „Va invit să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor căzuți la datorie”, a spus președintele.

Klaus Iohannis, mesaj pentru toţi românii

Apoi, acesta a declarat că „multumește aliaților noștri pentru că sunteți aici. Poporul român vă este recunoscător. Bine ați venit în România!”.

Klaus Iohannis, împreună cu ministrul francez al apărării şi cu premierul Nicolae Ciucă au făcut o vizită baza NATO, Mihail Kogălniceanu. Totul s-a întâmplat în contextul războiului pe care Rusia lui Vladimir Putin l-a pornit împotriva Ucrainei.

„Dragi militari, această vizită are loc în clipe grele şi dureroase. Acum 4 zile aviaţia noatră a pierdut doi militari în două accidente tragice. Transmit condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut pe cineva drag. Să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor căzuţi la datorie. Doar împreună putem să asigurăm pacea”.

Iohannis condamnă agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei

Agresiunea militară declanşată de Rusia împotriva Ucrainei afectează fundamental şi dramatic securitatea europeană, trans atlantică şi globală. Şi-au pierdut viaţa foarte mulţi civili. Au fost o serie de sancţiuni drastice la adresa Rusiei şi a Belarusului. Doar împreună putem asigura pacea. În contextul acestei crize, România s-a mobilizat exemplar. Autorităţile, privaţii, dar şi societatea civilă. Am acţionat şi ne-am organizat pentru a asigura protecţie refugiaţilor. Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei.

Dragi militari, prezenta dvs. în România reprezintă cel mai bun exemplu pentru coeziunea de pe flancul estic. Faptul că dumneavoastră sunteti aici, le va da românilor incredere că România beneficiază de garanții de securitate și protectie, ca niciodată în istoria sa.

Sunteți scutul de apărare care ne uneste și ne inspira democratia, resp dr omului si strattul de drept, Impreuna vom pune în aplicare valorile euro-atlatice. Va doresc succes în actiunile de pregatire si în misiunile pe care le veti îndeplini", a spus preşedintele României.