Klaus Iohannis, precizări despre dronele prăbușite. Oficialii NATO puși la curent cu situația. Update

Klaus Iohannis, precizări despre dronele prăbușite. Oficialii NATO puși la curent cu situația. Update

Klaus Iohannis a făcut noi comentarii cu privire la resturile dronelor militare rusești descoperite pe teritoriul României. El a precizat că a solicitat investigarea provenienței acestora. În cazul în care se dovedesc a fi rusești, Klaus Iohannis a declarat că este vorba despre o încălcare a suveranității țării noastre. Președintele a declarat că în această dimineață ambasadorul României la NATO a pus la curent oficialii alianței cu situația.

Update: Klaus Iohannis a anunțat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ceilalți membri ai Alianței au fost puși la curent cu privire la resturile de dronă găsite. Șeful statului a precizat că acest lucru s-a petrecut încă de la prima oră a dimineții. Klaus Iohannis a făcut aceste precizări la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

„MApN m-a informat şi sunt convins că de bună credinţă că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public. Între timp situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste după care vom face următorii paşi. Am informat aliaţii NATO.

Ambasadorul nostru la NATO a fost însărcinat să informeze pe secretarul general, iar în al doilea rând să informeze aliaţii. Acest lucru s-a întâmplat chiar în această dimineaţă. Ambasadorul nostru în cadrul Consiliului Nord-Atlantic i-a informat oficial pe toţi aliaţii despre posibilul incident şi de faptul că au fost găsite rămăşiţe care foarte probabil sunt de dronă”, a completat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut noi comentarii cu privire la resturile de drone descoperite pe teritoriul românesc. Șeful statului a precizat că a primit informații în timp real despre descoperirea acestor echipamente și a cerut o investigație profesionistă și rapidă. El a arătat că urmează ca specialiștii să stabilească proveniența lor.

Klaus Iohannis a deschis lucrările Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, miercuri, începându-și discursul cu aceste comentarii.

„Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informaţiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis susține că România este protejată

Șeful statului a mai precizat că atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene reprezintă o crimă de război. Acesta au loc la o distanță foarte mică de granița României. Klaus Iohannis a spus că autoritățile române sunt în alertă și se află în contact permanent cu NATO.

„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO. Aşa cum am mai menţionat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a mai spus președintele.

El a precizat că România este bine protejată în cadrul NATO. Țara noastră a explicat Klaus Iohannis, beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria.

„Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apăraţi, iar România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a subliniat Klaus Iohannis.

Angel Tilvar

Sursa foto:INQUAM_Photos

Precizările ministrului Angel Tîlvăr

Declarațiile lui Klaus Iohannis vin după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, că au fost găsite bucăţi dintr-o dronă în zona Deltei Dunării. Ministrul a făcut o deplasare la Plauru, în judeţul Tulcea. El a explicat că resturile descoperite sunt verificate cu atenție pentru a li se stabili proveniența.

Anterior, mai mulți oficiali de la București, în frunte chiar cu Klaus Iohannis au afirmat contrariul. Președintele a spus că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

Primele informații cu privire la o dronă rusească ce s-a prăbușit pe teritoriul românesc, în apropierea graniței cu Ucraina, au provenit de la Kiev. Mai mulți lideri ucraineni au arătat că dronele rusești au ajuns chiar și în România. Autoritățile de la București au dezmințit, însă, informațiile.

Lucrurile au o întorsură neprevăzută după ce presa străină a confirmat că a existat cel pușin o dronă din Rusia ce s-a prăbușit în România. Președintele s-a văzut nevoit să recunoască că a existat un incident.