Bagdadul a dat un ultimatum conform căruia forțele kurde trebuie să renunțe la pozițiile ocupate de acestia în provincia Kirkuk. Zona orașului Kirkuk se află sub controlul kurzilor de acum trei ani. "Termenul stabilit pentru ca forțele peshmerga să se întoarcă la pozițiile lor din 6 iunie 2014 va expira în această noapte", a declarat un oficial kurd pentru AFP.
Ultimatumul survine pe fondul masării de trupe irakiene, alături de Forțele de Mobilizare Populară șiite. Până în prezent, a existat un echilibru de forțe care a făcut posibilă lipsa unei confruntări directe între militanții kurzi și milițiile șiite.
Tensiunile au crescut între vechii aliați în războiul împotriva ISIS, ca urmare a referendumului cu privire la independență, organizate de kurzi luna trecută. Zeci de mii de soldați peshmerga sunt staționați în orașul Kirkuk și în împrejurimile sale de mai mult timp, alți 6.000 de combatanți sosind joi, a declarat Kosrat Rasul, vicepreședintele Guvernului Regional al Kurdistanului (KRG). Consiliul de Securitate al lui Kurdistanuluia și-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la mobilizarea masivă a forțelor militare irakiene la sud de Kirkuk, aceștia având "inclusiv tancuri, artilerie, autovehicule Humvee și tunuri". Sursele de securitate kurde au declarat mai târziu că forțele Peshmerga și-au retras liniile de apărare cu 3 până la 10 km la sud de Kirkuk, pentru a reduce riscul ciocnirilor cu forțele irakiene. Aceștia din urmă au avansat în unele dintre zonele rămase vacante, inclusiv în zona orașuiui Taza Khurmatu, fără niciun incident. Tot sâmbătă, președintele irakian Fuad Masum, care este de origine kurdă, a purtat discuții de urgență cu liderii kurzi din orașul Sulaimaniyah, din sudul regiunii autonome kurde. În iunie 2014, militanții ISIS au cucerit zone întinse aflate la nord și la vest de Bagdad, ceea ce a dus la dezintegrarea multor unități ale armatei irakiene, iar forțele kurde au fost nevoite să intervină. Aceștia au luptat mai ales în zonele majoritare kurde, din punct de vedere istoric, pe care doreau de mult timp să le încorporeze în regiunea autonomă din nordul țării, formată din trei provincii, în ciuda opoziției puternice a Bagdadului. Kurzii controlează în prezent orașul Kirkuk și trei mari câmpuri petrolifere din zonă, care reprezintă o sursă importantă de venit pentru guvernul regional.