Kirk Douglas, legenda de la Holywood care a fentat moartea de două ori

Kirk Douglas a fost, poate, cel mai emblematic actor de la Hollywood a cărui viață exprimă visul american. Fiul unor emigranți, evrei ruși analfabeți, el a devenit model de inspirație pntru trei generații de actori. După ce a fost, de două ori, la un pas de moarte, „Spartacus”a părăsit scena vieții ca o legendă, un simbol al epocii de aur din „cetatatea filmelor”.

Kirk Douglas, actorul imens, musculos, cu bărbia întunecată, care a jucat în „Spartacus”, „Lust for Life” și zeci de alte filme, omul care a domnit zeci de ani ca un patriarh la Hollywood, a murit miercuri, la vârsta de 103 ani. Anunțul l-a făcut fiul său, cunoscutul actor Michael Douglas.

„Cu o tristețe imensă, eu și frații mei anunțăm că Kirk Douglas ne-a părăsit astăzi la vârsta de 103 ani”, a spus Michael într-un msaj postat pe contul său de Instagram. „Pentru lume, el a fost o legendă, un actor din epoca de aur a filmelor, un umanist al cărui angajament față de justiție și cauzele în care a crezut a stabilit un standard pentru care toți să aspire.”, a transmis Michael Douglas.

Kirk Douglas s-a născut pe 9 decembrie 1916 în Amsterdam, un cartier din New York. Părinții erau evrei ruși, religie care i-a produs, nu de puține ori, inconveniente. Numele sau real era Issur Danielovitch Demsky.

Forța sa de granit l-a transformat pe fiul unor imigranți ruși într-una dintre stelele de vârf ale secolului XX. A apărut în mai mult de 80 de filme, în roluri care au variat de la Doc Holliday în „Gunfight la O.K. Corral ” la Vincent van Gogh în„ Lust for Life”.

A lucrat cu unii dintre cei mai mari regizori de la Hollywood, de la Vincente Minnelli și Billy Wilder la Stanley Kubrick și Elia Kazan. Douglas nu a primit niciodată un premiu Oscar pentru un film individual, deși a fost nominalizat de trei ori - pentru „Campion”, „The Bad and the Beautiful” și „Lust for Life”.

Dar în 1996, Academia de Artă și Științe Cinematografice i-a acordat un Oscar onorific. Celelalte premii ale sale au inclus o medalie prezidențială a libertății și un premiu pentru întreaga carieră de la American Film Institute.

El a fost căsătorit cu Diana Dill, dar au divorțat în 1951. Trei ani mai târziu, el s-a căsătorit cu Anne Buydens, pe care a cunoscut-o la Paris, în timp ce filma „Act of Love”.

Kirk Douglas a scăpat, ca prin minune, cu viață datorită soției sale, Anne, alături de care a rămas mai mult de 60 de ani.

În 1958, producătorul de film Michael Todd, fostul soț al lui Elizabeth Taylor, i-a oferit actorului o plimbare cu avionul său privat. Soția lui Douglas a insistat să nu meargă, fiind îngrijorată și, în cele din urmă,  actorul a cedat și a rămas acasă. A doua zi au aflat că avionul s-a prăbușit, ucigându-i pe toți cei aflați la bord.

Douglas a avut doi copii cu fiecare dintre soțiile sale și toți au intrat în industria filmului, la sfatul lui.

Pe lângă Michael, mai sunt Joel și Peter, ambii producători. Al patrulea fiu, Eric, fost actor și el, a murit în urma unei supradoze de droguri în 2004.

Multe din filme în care a jucat sunt epice, dar cel mai celebru rol al sau rămâne cel din „Spartacus” regizat de Stanley Kubrick, unde a jucat cu un alt mare actor Peter Ustinov.

Cele mai cunoscute cuvinte dintr-un film în care a jucat Douglas au fost rostite despre el, dar nu de el. S-a întâmplat în filmul „Spartacus”, atunci când romanii care îi luaseră prizonieri le-a spus sclavilor că le va cruța viața dacă spun care este liderul lor. În timp ce Douglas se ridică pentru a se arăta, un număr din ce în ce mai mare de sclavi au sărit și au început să strige: „Eu sunt Spartacus!”. În acel moment, pe obrazul său se rostogolește o lacrimă.

După cum avea să spună, odată, Michael Douglas, scene de o asemenea încărcătură emoțională au fost greu de interpretat ulterior.

Kirk Douglas a fost un acrobat, un jongler, un autodidact care a învățat limba franceză la 30 de ani și germana la 40 de ani.

Faima să este comparabilă cu a altor actori că Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn. De asemenea a fost regizor secund la numeroase filme, nu de puține ori a avut altercații pe teme regizorale cu Stanley Kubrick.

În 1991, el a supraviețuit unui accident de elicopter iar în 1994 a avut o trómboza care i-a provocat serioase probleme psihomotrice.

Kirk Douglas a primit o stea pe celebrul Bulevard Walk of Fame din Hollywood.