“Liderul GERB, Boiko Borisov, trebuie să se pensioneze pentru că oprește reformarea partidului. Nu există nicio modalitate de a face reformă judiciară cu el, pentru că, în cazul unui sistem funcțional, el trebuie să meargă la închisoare. A furat circa 3-4 miliarde de leva pe an. Un prim-ministru al unei țări europene a declarat că Bulgaria nu este acceptată în Schengen din cauza lui”.
Asta a declarat pentru Nova TV fostul premier bulgar Kiril Petkov, copreședinte al formațiunii Continuăm Schimbarea. El a subliniat că președintele Rumen Radev nu este un oponent politic al partidului. El a adăugat că, dacă conexiunea de gaz cu Grecia nu va fi operațională până la sfârșitul lunii august, va ieși la protest, deoarece aceasta ar fi o acțiune deliberată a guvernului interimar, scrie Vasil Hadjiinski în Dnevnik.
Tendințe față de forțele politice înainte de alegeri
Petkov a precizat din nou că nu intenționează să coopereze cu GERB atâta timp cât Borisov este lider. La sfârșitul lunii iulie, predecesorul lui Petkov în calitate de prim-ministru a indicat șase priorități pentru următorul parlament, pentru care ar vota împreună cu alte forțe politice, dând ca exemplu voturile strânse pentru primele două, care, potrivit anchetelor sociologice, sunt Continuăm Schimbarea și GERB. Petkov a explicat că nu există presiuni externe pentru o coaliție euro-atlantică și nu există nimeni care să influențeze dorința formațiunii Continuăm Schimbarea pentru ca traiectoria Bulgariei să se schimbe și să înceteze furturile. „GERB, dacă e condus de Borisov, nu poate atinge aceste obiective”, a rezumat Petkov.
Întrebat ce formațiune preferă - cea care insistă pentru aprovizionarea cu gaz rusesc de la Gazprom - Partidul Socialist Bulgar (BSP), sau GERB -, el a subliniat că există diferențe cu socialiștii pe multe probleme de politică externă, dar aceștia nu vor să schimbe cursul geopolitic al Bulgariei. "BSP ascultă argumentele reale, deși au alegători rusofili. Dacă trebuie să aleagă între siguranțaa gazelor și ideologie, vor alege gazele. Dacă am în vedere „ascensiunea bulgară a formațiunii Vâzrajdane/Renașterea, ei vor să schimbe poziția geopolitică. Îmi sună la fel. Vă puteți imagina cât de înfricoșător este să părăsim Uniunea Europeană. Mie mi-e teamă de un astfel de referendum”, a spus Petkov.
Legat de o eventuală prezentare la alegeri împreună cu Bulgaria Democrată, s-a afirmat încă o dată că cele două formațiuni fac studii în care format vor avea șanse mai mari de a-și asigura o majoritate de 121 de deputați în următorul parlament. Deocamdată, potrivit lui Petkov, cert este că vor guverna împreună după alegeri. Planul B a fost o coaliție sterilă cu un cal troian precum Slavi Trifonov, a cărui formațiune dorea să se fure fonduri. Petkov a spus că a fost surprins de știrile venite în prima săptămână a guvernului interimar. Acesta nu percepe protestele care au început și continuă astăzi, despre politica privind gazele a cabinetului, ca „pentru” și „împotriva” președintelui Rumen Radev, ci cu scopul de a se face lucrurile potrivite pentru Bulgaria. El a subliniat că șeful statului nu este un adversar politic, întrucât nu va participa la alegeri, dar i-a recomandat ca retorica să se bazeze pe fapte.
"Dacă ratăm petrolierele americane, aș protesta împotriva acestei politici. Ar fi tragic să renunțăm la gazul lichefiat și să plătim în ruble. Mi-ar fi teamă pentru iarnă", a spus Petkov. (Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)