Kim: „Mulți vor crede că este o scenă dintr-un film science-fiction”

Întâlnirea din Singapore dintre Trump și Kim a fost mult mai călduroasăși mai rodnică decât prevedeau experții. La complexul Capella a plouat cu galanterii și promisiuni.

În josul documentului, două semnături: în dreapta, a lui Trump, groasă și îndesată, a lui Kim, oblică și răsfirată. Nu doar că întâlnirea istorică dintre liderii american și nord-coreean a avut loc, în ciuda scepticismului multora, dar ea s-a soldat cu semnarea unui acord.

Evocând summit-ul inter-coreean din 27 aprilie, Kim Jong Un își afirmă, în documentul de la Singapore, „angajamentul ferm și de neclintit pentru o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene”, fără a preciza însă că aceasta va fi „verificabilă și ireversibilă”, așa cum cereau Statele Unite înainte de summit.

„Vom avea mulți oameni în Coreea de Nord”

Însă, la conferința de presă de după întâlnirea cu Kim, Trump a dat asigurări că „denuclearizarea va fi completă și verificată”, iar procesul de denuclearizare va începe „foarte, foarte curând”. El a explicat și că verificările „înseamnă că vom avea foarte mulți oameni în Coreea de Nord”.

Oficialii americani și nord-coreeni se vor întâlni pentru discuții pe acest subiect „la cea mai apropiată dată posibilă”, arată documentul comun.

Partea americană s-a angajat, la rândul ei, să „ofere garanții de securitate” Coreei de Nord. Kim se teme cel mai mult că o deschidere politică spre Occident s-ar putea solda cu o răsturnare de regim. Totuși, Trump a anunțat că sancțiunile împotriva Phenianului vor fi menținute până ce amenințarea nucleară va dispărea.

El a precizat și că nu are în vedere, pentru moment, o reducere a prezenței militare americane în Coreea de Sud, dar a făcut totuși un mic gest de bunăvoință: exercițiile militare comune cu forțele Coreei de Sud vor fi oprite. Potrivit lui Trump, Kim Jong Un s-a angajat să distrugă „foarte curând” un poligon de testare a rachetelor balistice.

De asemenea, lucru foarte interesant, în discuții a fost abordat, fie și pe scurt, subiectul drepturilor omului. Trump a ținut să precizeze că nu a „cedat nimic” în timpul discuțiilor și că „unele lucruri au fost aprobate, dar nu sunt reflectate în acord”.

Trump i-a arătat „Bestia” lui Kim

Donald Trump s-a întrecut în galanterii față de mult mai tânărul său omolog. El l-a numit pe Kim „foarte deștept”, „demn de stimă” și „foarte dârz negociator”.

„Am văzut că este un om foarte talentat. Și am mai văzut că își iubește foarte mult țara”, a spus Trump. După întâlnire, a urmat o plimbare prin grădinile luxosului complex Capella din Singapore, ocazie cu care Trump a declarat că întâlnirea a decurs „mai bine decât s-ar fi așteptat oricine”.

Kim a rămas tăcut, alături de liderul american. Ulterior, însă, el a descris întâlnirea drept „un bun preludiu pentru pace”, adăugând că cei doi interlocutori „au decis să lase trecutul în spate. Lumea va vedea o mare schimbare.”

În timpul plimbării, Trump și Kim s-au îndreptat spre limuzina ultra-blindată a americanului, poreclită „Bestia” și au privit prin geam spre bancheta din spate, părând că Trump îi arată lui Kim ceva în interior. Apoi și-au continuat plimbarea.

 

Doi cocoși galanți și stresați

Marți dimineață, în Singapore domnea tensiunea: navele Marinei patrulau în larg, în aer zburau elicoptere Apache, avioane de luptă și un aparat Gulfstream G-550 de detectare rapidă.

Cei doi lideri au părut prudenți și sobri când au ajuns la complexul Capella de pe insula Sentosa, unde se află numeroase hoteluri de lux, un cazino, plaje artificiale și un parc de distracții al studiourilor de film Universal.

Însă, când camerele presei din toată lumea s-au fixat asupra lor, Trump și Kim s-au străduit să arate bună- dispoziție. Un expert în limbajul corpului, citat de Reuters, spune că amândoi au dorit să pară dominatori, dar au dat și semne evidente de nervozitate.

După o strângere de mână care a durat circa zece secunde, au început curând să-și zâmbească și să se strângă de braț, sub răpăiala flash-urile aparatelor de fotografiat. Apoi Trump a părut că îl conduce pe Kim spre biblioteca unde au avut întâlnirea restrânsă, la care au mai participat doar cei doi interpreți. Kim i-a pus lui Trump mâna pe spate, într-un gest destul de afectuos.

După primele discuții, care au durat 45 de minute, Kim a fost auzit spunând către translator: „Cred că lumea întreagă se uită la acest moment. Mulți din lume vor crede că aceasta este o scenă dintr-un film science-fiction.”

Kim la Casa Albă?

Imediat după semnarea documentului, președintele american a fost întrebat despre o posibilă invitare a lui Kim la Casa Albă: „Categoric, o voi face”, a răspuns el. Însă omologul său nu a răspuns nimic atunci când a fost întrebat dacă vrea să meargă la Washington. „Ne vom întâlni des. Am stabilit între noi o legătură foarte specială”, a asigurat Trump cu obișnuitul său ton entuziast.