Plecat din Phenian duminică, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a sosit cu trenul în Rusia la primele ore ale zilei de marţi. O deplasare rară în străinătate, în cursul căreia el urmează să vorbească cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
Plecat duminică din Phenian cu un tren blindat, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a sosit în Rusia marţi, 12 septembrie, unde va discuta subiecte "sensibile" cu preşedintele rus, Vladimir Putin, zilele următoare, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremliului, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă Ria Novosti.
Kim Jong-un urmează să discute cu omul forte al Kremlinului la prima sa călătorie în străinătate de la o începutul pandemiei de Covid-19.
Summitul cu Vladimir Putin urmează să aibă loc în zilele următoare undeva în Extremul Orient rus. Moscova nu a precizat însă nici data, nici locul întâlnirii.
Preşedintele rus se află în prezent la Vladivostok, în regiunea Littoral, la un forum economic anual care se încheie miercuri. Dar întâlnirea urmează să aibă loc într-un alt cadru, potrivit lui Dmitri Peskov. Acesta a spus pentru media rusă că cei doi lideri vor discuta în special subiecte "sensibile" fără a da atenţie "avertismentelor" americane, scrie france24.com.
Washingtonul se teme că Moscova se va aproviziona cu arme pentru operaţiunile sale militare din Ucraina de la Coreea de Nord, ea însăşi sancţionată din cauza programelor sale nucleare şi de rachete. "Construindu-ne relaţiile cu vecinii, inclusiv Coreea de Nord, important pentru noi este interesul celor două ţări ale noastre şi nu avertismentele Washingtonului", a declarat el.
Kim Jong-un vizitează Rusia
Trenul lui Kim Jong-un a intrat în Rusia şi rulează în regiunea rusească Littoral, frontalieră cu Coreea da Nord, potrivit Ria Novosti. Imaginile agenţiei ruseşti arată convoiul cu vagoane verde închis tras pe şine de o locomotivă a căilor ferate ruseşti.
Potrivit ziarului sud-coréen "Chosun Ilbo", e nevoie de cel puţin 20 de ore pentru a face legătura între Phenian şi Vladivostok, o distanţă de 1.200 de kilometri, presupunând că trenul special al liderului nord-coreean – care este probabil foarte greu din cauza blindajului – merge cu o viteză de circa 60 km/h.
Kim Jong-un "a plecat cu trenul duminică după amiaza pentru a vizita Federaţia Rusă", a anunţat marţi agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Imagini din media de stat l-au arătat pe lider mergând spre trenul lui pe un covor roşu şi trecând în revistă o gardă de onoare în gară.
Îmbrăcat într-un costum negru şi înconjurat de cei mai înalţi oficiali militari în uniformă, Kim Jong-un a apărut cu o figură gravă în aceste imagini, salutând din uşa unui tren colorat în verde şi auriu. Reprezentanţi ai autorităţilor din Phenian l-au "salutat de rămas bun cu căldură", potrivit KCNA.
Numărul unu nord-coreean, ale cărui călătorii în străinătate sunt foarte rare, este însoţit de înalţi oficiali militari, printre care şeful apărării, ministrul afacerilor externe şi responsabili de producţia de arme şi tehnologie spaţială, potrivit media oficiale.
Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Kim Jong-un
Potrivit experţilor, întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Kim Jong-un ar putea avea ca obiect un acord de armament, deoarece preşedintele rus ar căuta să achiziţioneze obuze şi rachete antitanc din Coreea de Nord. De partea sa, Phenianul ar fi în căutare de tehnologii de vârf pentru sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, ca şi de un ajutor alimentar.
Washingtonul a prezentat batjocoritor această întâlnire, văzând în ea un semn că Vladimir Putin "imploră" să fie ajutat să-şi ducă la bun sfârşit operaţiunile în Ucraina.
"Şantaj diplomatic" la Seul
Rusia şi Coreea de Nord au legături istorice şi Kim Jong-un a dat de mai multe ori sprijin Moscovei în conflictul din Ucraina.
În opinia lui Andrei Lankov, un expert în Coreea de Nord la universitatea Kookmin din Seul, un summit Putin-Kim face parte dintr-un "amabil şantaj diplomatic" al Moscovei faţă de Seul, deoarece Rusia vrea să-i descurajeze pe sud-coreeni să furnizeze arme Ucrainei.
Coreea de Sud este un important exportator de echipamente militare şi a vândut tancuri Poloniei, aliata Kievului. Dar politica sa internă îi interzice de multă vreme să furnizeze armamente unor părţi angajate în conflicte armate.
"Principala îngrijorare a guvernului rus la ora actuală este o eventuală livrare de muniţii sud-coreene Ucrainei, nu numai o livrare, ci numeroase livrări", a continuat Andrei Lankov.
Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong, a spus AFP că dacă Coreea de Nord şi-ar intensifica cooperarea militară cu Rusia, "ar exista o probabilitate mai mare de conflict prelungit în Ucraina". În vreme ce ca o recompensă pentru ajutorul său dat Moscovei, "dezvoltarea submarinelor nucleare şi a sateliţilor de recunoaştere ai Coreii de Nord ar putea progresa într-un ritm mai rapid". (Rador)