Rapoarte recente afirmă că Kim Jong-un a eliminat portretele tatălui și bunicului său pentru a arăta că el este cel mai important conducător al Coreei de Nord.. În vârstă de 37 de ani, Kim Jong-un a fost numit „Marele Lider”, anterior această sintagmă fiind folosită doar pentru a-l descrie pe Kim Il-sung, bunicul său.
Dispariția portretelor
Potrivit unei agenții de spionaj din Coreea de Sud, termenul „Kimjongunism” a început să fie folosit în cercurile guvernamentale. Cu toate acestea, mass-media din Coreea de Nord încă nu a folosit noul termen.
Agenția de spionaj a mai raportat că portretele cu tatăl actualului lider, Kim Jong-Il, și bunicul, Kim Il-sung, au fost eliminate din clădirile oficiale din Phenian. Fyodor Tertitskiy, un expert în Coreea de Nord de la Universitatea Kookmin din Seul, a explicat acțiunile lui Kim Jong-un.
„Semnalul nu poate fi mai clar”, a scris el. „ Lui Kim Jong-un nu-i plac anumite aspecte ale sistemului pe care tatăl și bunicul său l-au făurit, în special cel care leagă legitimitatea succesorului de respectul lui față de predecesorii săi. Actualul lider vrea să fie singurul autocrat.”
Flori care poartă numele foștilor conducători
Cu toate acestea, nu va fi pentru prima dată când o ideologie va fi numită după liderul său. Kim Il-sung a inventat termenul „Kimilsungism” în anii 1970, când fosta Uniune Sovietică respingea ideea cultului personalității. După „Kimilsungism”, mass-media de stat a îmbrățișat sintagma „Kimilsungism-kimjongilism” după ce Kim Jong-il a devenit succesorul acestuia.
Predecesorii lui Kim Jong-un au și flori care poartă numele lor, făcându-i pe mulți să se întrebe dacă actualul lider va avea și el această onoare. Kimilsungia este o orhidee violet crescută în onoarea defunctului lider în 1969, în timp ce Kimjongilia este o begonie care a fost crescută de un botanist japonez în 1988.