Raportul, întocmit de Centrul James Matrtin pentru Studii de Non-proliferare, arată că statul condus de Kim Jong-un a vândut produse care folosesc tehnologie de spionaj statelor de peste ocean, fără ca acest lucru să fie observat de statele din sistemul internațional, conform Interesting Engineering. Datele au fost adunate timp de mai multe luni, folosind informații accesibile publicului.

 

Phenianul s-a folosit de firme-fantomă și aliasuri pentru a păcăli o masă imensă de clienți de pe întregul mapamond, spre surprinderea cercetătorilor.

Printre produsele și serviciile vândute de Coreea de Nord se numără „dezvoltarea de aplicații și pagini web, programe pentru organizarea administrativă și a afacerilor, programe de securitate IT și programe de identificare biometrică pentru utilizare în cadrul forțelor de ordine”, conform documentelor citate.

Clienții de pe această „listă neagră” includ companii din China, agenții guvernamentale din Nigeria, mici întreprinderi din Europa, posibil agenții ale forțelor de ordine din SUA și „cel puțin o firmă de apărare cu reputație dintr-un stat aliat SUA”.

Autorii raportului sunt de părere că fondurile câștigate astfel ar putea să fi fost redirecționate către programul nuclear al statului.