Racheta balistică intercontinentală lansată de regimul lui Kim pe 4 iulie dezvăluie o abilitate tehnologică cu totul neașteptată
Coreea de Nord a demonstrat că are capacitatea de a atinge Statele Unite cu o rachetă balistică intercontinentală capabilă să poarte focoase nucleare.
Însă o analiză mai atentă a imaginilor de la lansare dezvăluie detalii despre dezvoltarea de către regimul Kim Jong-un a unor elemente tehnologice și mai îngrijorătoare.
Spre deosebire de alte rachete nord-coreene, racheta intercontinentală Hwasong-14 folosește în vârf un fel de „învelitoare” sau „acoperitoare” goală pe dinăundru (conul galben din imagine), în locul unui „nas” conic solid.
În mod normal, rachetele balistice intercontinentale folosesc „învelitori” în vârf cu două scopuri: fie când sunt dotate cu mai multe focoase nucleare fie cu contramăsuri, a declarat pentru Business Insider David Schmerler, cercetător asociat la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare.
Schmerler se îndoiește că regimul lui Kim a reușit să facă progresele pentru a realiza miniaturizarea necesară amplasării focoaselor nucleare multiple, așa că bănuiește că rachetele balistice intercontinentale nord-coreene sunt dotate cu contramăsuri.
Contramăsurile reprezintă baloane din poliester fin care se umflă și sunt lansate pentru a dezorienta sistemele anti-rachetă adverse. Unul dintre baloane, similar cu celelalte, înconjoară focosul rachetei intercontinentale, astfel încât interceptoarele detectează mai multe ținte similare, fapt care le derutează, iar focosul are șanse mai mari de a scăpa nelovit.