Kim Jong Un este oficial șeful statului nord-coreean și comandant suprem al forțelor armate, în conformitate cu noua Constituție de la Phenian.
Este un pas uriaș pe calea semnării unui tratat de pace între Coreea de Nord și Statele Unite. Un document foarte dorit de Phenian, pentru normalizarea relațiilor cu Washingtonul. Armistițiul care a pus capăt războiului din Coreea, din 1953, nu a fost urmat niciodată de un tratat de pace, iar cele două Corei rămân din punct de vedere tehnic în stare de război.
Noua Constituție a Coreei de Nord, dată publicității joi, pe site-ul de informații de stat Naenara, stipulează că liderul Kim Jong Un, în calitate de președinte al Comisiei Afacerilor de Stat, un organ guvernamental creat în 2016, este „reprezentantul suprem al întregului popor coreean”. Aceasta înseamnă Șef de Stat, o funcție pe care Kim o cumulează cu cea de comandant suprem al armatei, scrie Reuters.
Până acum, șeful de stat oficial era președintele prezidiului Adunării Populare Supreme, organ care exercită puterea legislativă. Constituția precedentă îl numea pe Kim „lider suprem” comandat al „ansamblului forței militare”.
„Kim visa să devină președinte al Coreei de Nord”, explică Kim Dong Yup, profesor la Institutul de studii extrem-orientale de la Universitatea Kyungnam din Seul. „El încerca de mult să se desfacă de acest sistem anormal care acordat toată prioritatea părții militare, sistem de care Coreea de Nord a rămas atașată timp de ani de zile.”
Căutând să se elibereze de această povară, Kim a demarat anul trecut negocieri cu Statele Unite pentru denuclearizarea peninsulei coreene.
Cultivându-și o imagine de șef de stat, Kim s-a întâlnit cu Donald Trump, Vladimir Putin, XI Jinping și cu președintele sud-coreean Moon Jae In în cursul ultimelor luni.
Statele Unite nu doresc să încheie un tratat de pace cu Coreea de Nord până nu obțin concesii evidente în ceea ce privește renunțarea la programul nuclear al acesteia. Însă oficialii americani nu au exclus semnarea unui acord mai limitat, vizând să reducă tensiunile, ca un prim pas spre normalizarea relațiilor.