Sectorul de Dreapta are o agendă periculoasă. Grupul a anunțat că va începe organizarea unui refendum național privind neîncrederea oamenilor în Parlamentul ucrainean, în Guvern și președintele țării.

Cu toate acestea, organizarea unui referendum ilegal și nemonitorizat contra guvernului nu va uni ucrainenii și nu va reuși să ajute țara să depășească situația economică dificilă, scrie EU Observer.

Ideea referendumului a apărut în timpul unei manifestații din 21 iulie, de la Kiev, în care liderul Sectorului de Dreapta, membru al Parlamentului, Dmitro Iarosh, a cerit ca operațiunea „antiteroristă” a guvernului din estul Ucrainei să fie numită exact așa cum este de fapt: război cu Rusia.

El a cerut o blocadă totală a regiunilor controlate de separatiști în Lugansk și Donețk și legalizarea batalioanelor de voluntari care luptă în estuol Ucrainei, pe care armata se străduiește să le încorporeze.

Yarosh a refuzat să demisioneze din Parlament, dar susține că Sectorul de Dreapta, care este de fapt partid politic și organizație paramilitară în același timp, nu va participa la alegerile locale din octombrie.

Majoritatea ucrainenilor nu susține această organizație. Partidul deține un loc în Parlament, Yarosh obținând mai puțin de 1% dintre voturi la alegerile prezidențiale din mai 2014.

Economiștii sunt de acord că Ucraina are nevoie de o asistență financiară și macro-economică mai mare decât pachetul de asistență, promis de FMI, de 17,5 miliarde de dolari, pentru a evita colapsul.

Fără un sprijin consistent financiar, Sectorul de Dreapta va continua să facă „zgomot” politic, care va distrage atenția liderilor de ceea ce trebuie să facă, cu adevărat.

Confruntări violente au avut loc, recent, între Sectorul de Dreapta, polițiști și autoritățile locale, în orașul vesti Mukacheve, în urma cărora au murit 5 oameni, alți 14 fiind răniți.

Motivul pentru care guvernul ucrainean nu poate cataloga rzăboiul din estul țării ca fiind „război cu Rusia”. ci doar luptă antiteroristă, este faptul că în acest fel ar fi lipsită de asistență financiară din partea agențiilor internaționale, precum FMI, care nu oferă bani țărilor aflate în război.  

Ucrainenii sunt însă nemulțumiți de conducere, doar 17% dintre aprobă acțiunile președintelui Petro Poroșenko, potrivit unui sondaj de opinie.

Investițiile din sectorul privat au stagnat și în ciuda resurselor naturale și a unei forțe de muncă educate, foarte puțini investitori sunt dornici să-și asume riscul de a face afaceri într-un mediu instabil. Grupări precum Sectorul de Dreapta, care susțin că scopul lor este apărarea interesului național pur și simplu sunt beneficiare ale frustrării publicului  și obțin spriijin pentru agenda lor. În ciuda retoricii revoluționare și a pozițiilor anti-guvernamentale, Sectorul de Dreapta nu va avea succes, pentru că de la independență până acum, ucrainenii au devenit mai precauți când este vorba să sprijine mișcări extremiste.

Te-ar putea interesa și: