Parlamentul ucrainean a adoptat, ieri, într-o primă lectură, proiectul unei reforme constituţionale, cerută de Occident, prin care se acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul Ucrainei.
Proteste și explozii
Dezbaterea a fost una „cu scântei”, după ce mai mulţi deputaţi ai Partidului Radical al lui Oleg Liaşko, din coaliția guvernamentală, au ocupat prezidiul, încercând să blocheze votul. O majoritate de 256 de deputați (minimum necesar fiind de 226), au votat în favoarea proiectului, considerat de unii „anti-ucrainean şi pro-Putin”.
În fața clădirii, au avut loc ciocniri între sute de protestatari și polițiști, 100 de persoane fiind rănite, iar apoi a avut loc o explozie, când radicali provocatori au detonat o grenadă de luptă.
Aliaţii Ucrainei consideră că proiectul ar putea aplana conflictul armat, soldat cu peste 6.800 de morți, în doar 16 luni.
Legea acordă mai multe competențe Consiliilor regionale și locale și autorizează organizarea unei „poliții populare”. Nu confirmă definitiv statutul de semiautonomie al teritoriilor controlate de rebelii pro-ruși, acest statut urmând să fie adoptat printr-o lege separată, doar pentru trei ani.