Parisul l-a acuzat pe antreprenor de facilitarea activităților criminale prin platforma sa de mesagerie, Telegram. Reținerea lui Durov a stârnit dezbateri despre limitele libertății de exprimare.
Pavel Durov, un antreprenor de origine rusă și creatorul platformelor de social media VKontakte și Telegram, a fost arestat în Franța pe 24 august, când avionul său privat a aterizat pentru realimentare.
Autoritățile franceze l-au acuzat pe Durov, care a obținut cetățenia franceză în 2021, de eșecul de a lua măsuri pentru a limita utilizarea criminală a platformei sale de mesagerie, Telegram. I s-a prezentat un mandat de arestare pe numele său pentru presupuse infracțiuni, inclusiv fraudă, trafic de droguri, cyberbullying, crimă organizată și promovarea terorismului.
Cu doar câțiva ani înainte, Durov ar fi avut un prânz cu președintele francez Emmanuel Macron, când acesta din urmă l-a invitat să mute Telegram la Paris, fără succes. Macron a declarat că arestarea recentă a lui Durov „nu a fost în niciun fel o decizie politică.”
Cine este Pavel Durov?
Durov este un antreprenor și programator rus cunoscut ca fondator al Vkontakte. Adică echivalentul Facebook-ului în Rusia, și Telegram, o aplicație de mesagerie instant cu milioane de utilizatori la nivel mondial.
Durov a părăsit Rusia în 2014 și a afirmat că a fost forțat să vândă VKontakte unor investitori apropiați Kremlinului. I s-ar fi cerut și date despre protestatarii ucraineni…
„Furnizarea de date personale ale ucrainenilor autorităților ruse nu ar fi doar o încălcare a legii, ci și o trădare a tuturor milioanelor de ucraineni care au avut încredere în noi,” a scris el pe VKontakte la acea vreme.
Ucraina a interzis utilizarea VKontakte în 2017, într-o încercare de a combate propaganda Kremlinului.
După plecarea sa din Rusia, Durov a obținut cetățenie în Franța, Emiratele Arabe Unite (EAU), St. Kitts și Nevis. Presupunem că și-a păstrat și cetățenia rusă.
Durov susține vederi libertariene despre confidențialitate, libertatea de exprimare și libertatea internetului – similare cu cele ale miliardarului Elon Musk – ceea ce i-a adus sprijin vocal din partea lui Musk după arestarea sa.
Durov a lansat Telegram în 2013, care a câștigat de atunci o mulțime de utilizatori, inclusiv milioane de utilizatori în Ucraina și Rusia.
Ce este Telegram?
Telegram este o aplicație de mesagerie instant, similară cu WhatsApp și Messenger de la Meta.
Aplicația oferă funcții de comunicare de bază, cum ar fi mesaje text, precum și apeluri video și audio. De asemenea, oferă chat-uri de grup și canale de difuzare care pot fi folosite pentru a răspândi mesaje către un public larg.
Aplicația se poziționează ca un mesager orientat spre confidențialitate, care permite utilizatorilor să rămână anonimi.
Totuși, conversațiile pe Telegram nu sunt criptate end-to-end în mod implicit, criptarea fiind realizată la nivel de server, ceea ce înseamnă că, teoretic, Telegram deține cheile de criptare pentru a descifra mesajele.
Compania a remediat problema supravegherii guvernamentale potențiale prin utilizarea unor servere distribuite la nivel mondial, ceea ce a făcut dificilă pentru guverne solicitarea cheilor de criptare din cauza lipsei de jurisdicție.
Cu toate acestea, utilizatorii pot activa funcția „secret chat,” care utilizează criptarea end-to-end și necesită acces fizic la dispozitive pentru a vizualiza mesajele.
Telegram este activ în ambele țări, Ucraina și Rusia, cu 10,8 milioane de descărcări în prima și 34,4 milioane în a doua, conform cercetărilor. Utilizatorii activi lunar (MAU) ai platformei ar fi ajuns la 800 de milioane până în iulie 2023.
Atât Kievul, cât și Kremlinul au utilizat Telegram pentru a difuza narațiuni guvernamentale, cu numeroase canale de știri – atât reglementate, cât și nereglementate – care împărtășesc actualizări despre război către masele din ambele tabere ale conflictului.
De asemenea, trupele ruse au favorizat aplicația. Iar trupele ucrainene au preferat Signal, pentru operațiuni pe front.
Franța, Durov și Telegram
Natura anonimă a Telegramului este, probabil, cauza preocupărilor Franței. Acolo, criminali precum teroriștii și traficanții de droguri au folosit aplicația pentru a coordona activități ilegale în mod anonim.
Răspândirea dezinformării pe platformă este, probabil, o altă preocupare pentru autoritățile franceze.
Acum, autoritățile franceze încearcă să determine dacă lipsa de acțiune a lui Durov și a Telegramului împotriva utilizării criminale a platformei și refuzul de a coopera cu autoritățile pentru a combate conținutul ilegal constituie o infracțiune în conformitate cu legea franceză, în special una semnată în acest an care stipulează că platformele online trebuie să...
Conform Wall Street Journal (WSJ), autoritățile franceze au fost interesate de mult timp de activitățile Telegramu. Iar serviciile de informații franceze ar fi colaborat cu autoritățile EAU în 2017 pentru a hack-ui telefonul lui Durov. Operațiune de spionaj numită „Purple Music.”
„Oficialii însărcinați cu securitate erau foarte preocupați de utilizarea Telegramului de către Statul Islamic pentru a recruta agenți operativi și a planifica atacuri,” a raportat WSJ.
Totuși, EAU a investit 75 de milioane de dolari în Telegram anul trecut.
În 2018, la un an după operațiunea de spionaj, Macron ar fi invitat pe Durov la un prânz. Și i-ar fi sugerat să mute operațiunea Telegramului în Franța. Ceea ce Durov ar fi refuzat, scrieWSJ, citând surse anonime care ar fi familiarizate cu situația.
Controversele legate de arestarea lui Durov
Deși există un argument că marile corporații au obligația legală de a combate conținutul dăunător, dacă ar trebui să fie trase la răspundere penală pentru acțiunile comise de alții folosind serviciile lor rămâne un subiect de dezbatere.
Pe de o parte, Legea Serviciilor Digitale a UE impune platformelor online „foarte mari” să elimine conținutul dăunător.
Pe de altă parte, susținătorii lui Durov argumentează că moderarea conținutului încalcă libertatea de exprimare. Și că Telegram este doar o platformă de comunicare. Ea nu ar trebui să fie responsabilă pentru actele criminale ale utilizatorilor săi.
Există, de asemenea, îngrijorări legate de cooperarea potențială a Telegramului cu autoritățile prin acordarea acestora acces la comunicațiile private. Ceea ce unii au susținut că ar fi un mare pas înapoi pentru confidențialitatea datelor.
Este încă neclar dacă Franța cere o formă de cooperare de la Durov. Și cum ar putea funcționa această cooperare în practică.
Ipotezic, Telegram ar putea interzice canalele considerate controversate sau ilegale de guverne de pe platformă. Ceea ce a făcut în trecut pentru a se conforma cererii Apple.