Evenimentul Zilei > Politica > Kelemen Hunor, ironii la adresa PNL și USR: „A fost terapie de grup astăzi. Le-a dat cineva o mână de ajutor”
Kelemen Hunor, ironii la adresa PNL și USR: „A fost terapie de grup astăzi. Le-a dat cineva o mână de ajutor”

Kelemen Hunor, ironii la adresa PNL și USR: „A fost terapie de grup astăzi. Le-a dat cineva o mână de ajutor”

„Am înțeles că a fost o terapie de grup astăzi și probabil că au avut pe cineva care a dat o mână de ajutor”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri, 3 noiembrie, făcând referire la faptul că în cursul zilei de astăzi nu au fost purtate negocieri cu partidul său. Într-o notă mai serioasă, președintele UDMR a precizat că a vorbit în primele ore ale zilei cu Florin Cîțu și vor urma să discute ulterior în privința formării unei majorități.

Nicio negociere cu UDMR: Terapie de grup pentru PNL și USR

„E nevoie de întâlnire între ei (n.r. PNL și USR) pentru că trebuie să clarifice niște lucruri. Eu am avut o discuție în dimineața zilei de azi cu Florin Cîțu, am avut multe în aceste zile cu colegii de la PNL, USR și PSD. Văd cam care sunt pentru fiecare prioritățile, dar asta e o altă discuție. Daca ei se înțeleg să meargă împreună, urmează să discutăm între noi.”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat care sunt condițiile în baza cărora va negocia UDMR, președintele partidului a precizat că nu va accepta orice variantă propusă de partidele politice. Pe de altă parte, Kelemen Hunor spune că trebuie să fie precaut și să dea dovadă, în continuare de responsabilitate, cum a făcut-o și până acum, întrucât UDMR-iștii au fost „extrem de raționali, echilibrați” și „au încercat întotdeauna să aducă argumente”.

Kelemen Hunor nu riscă să meargă la Cotroceni cu „gura deschisă”

„E vorba de a asigura o perioada stabilă pentru România, pentru următoarea perioadă, pentru societate. Nu e vorba de a accepta orice condiție, dar nici nu pot să merg la consultări cu gura deschisă spunând că va pune președintele ceva în gura noastră, după ce am văzut acest balet politic, din partea fiecăruia, fără să vină cu o soluție pentru România. (…)

În acest moment, vedeți că există discuții între PNL-USR, PNL-PSD. Ei încearcă să găsească o soluție, dar după foarte multe semnale de neîncredere și discuții sterile și lipsite de consistență, am spus că există o soluție pentru a forma o majoritate. pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, din partea noastră. Acest lucru înseamnă că se poate înțelege PNL cu cei din fosta coaliție sau se poate merge pe o altă variantă.

Trebuie un echilibru, eu pot să stau de vorbă cu toate părțile, că nu sunt în competiție cu ei. Eu pot să aduc un plus, eu sau colegii mei. Se poate găsi o formula de guvernare ca să asigurăm și predictibilitate și stabilitate”, a explicat Kelemen Hunor.

UDMR va accepta premier PSD, dacă nu se va reface coaliția

În altă ordine de idei, politicianul a spus că dacă președintele Klaus Iohannis îl va desemna din nou pe Florin Cîțu pentru a forma un nou Executiv, iar USR va accepta propunerea, UDMR nu va riposta. Cu toate acestea, „prima dată trebuie să discute (n.r. PNL) cu USR și după cu președintele”.

„Dacă colegii de la PNL au schimbat decizia și au zis că sunt deschiși către USR, atunci și USR trebuie să facă compromisuri. Fără ele nu se poate. Când fiecare mai lasă din aroganță și orgolii, se poate merge înainte. Coaliție perfecta nu veți găsi în această țară. Nu ar fi nicio problema sa găsească USR o soluție să meargă mai departe.”

Pe de altă parte, președintele nu ar trebui să refuze propunerea UDMR, ci să analizeze care este cea mai fezabilă opțiune. Pentru Kelemen Hunor, prioritatea rămâne refacerea coaliției din luna decembrie. Dacă acest lucru nu este posibil, însă, PNL va trebui să apeleze la PSD, iar UDMR va accepta un premier al social-democraților, a spus Kelemen Hunor.

„Sunt convins că vor fi cel puțin trei, patru nominalizări și atunci se va decide cu cine se va face o majoritate”, a conchis președintele UDMR pentru Antena 3.