Keir „Dublu Standard” și-a dat arama pe față. Cu ani în urmă

Sursa foto: Facebook / Keir Starmer

Keir „Dublu Standard” și-a dat arama pe față. Cu ani în urmă. Ar fi trebuit să vedem avertismentele, scrie Michael Deacon în The Telegraph.

Acum, Keir Starmer susține poliția

Răsculații de extrema dreaptă merită să fie condamnați, dar acuzațiile că poliția acționează pe baza unui dublu standard devin tot mai dificil de negat.

Sir Keir Starmer chiar are dreptate când condamnă violența contra poliției din cursul răzmerițelor dezgustătoare care s-au desfășurat pe străzile noastre în ultima săptămână.

„Poliția noastră merită să o susținem”, a declarat premierul. „Indiferent care ar fi cauza ori motivația aparentă, noi nu facem distincție. Infracțiunea e infracțiune.”

Sunt absolut de acord. Există totuși un singur lucru care mă nedumerește.

Keir „Dublu Standard” susținea protestele extremei stângi și violențele asupra polițiștilor

Pe data de 6 iunie 2020 14 polițiști au fost răniți la un protest Black Lives Matter din Londra care a devenit violent. O polițistă a suferit o ruptură de claviculă, mai multe fracturi de coaste și un pneumotorax din cauză că un protestatar a aruncat cu o bicicletă în calul ei, care s-a speriat și a scăpat de sub control.

A doua zi, tot la Londra, a avut loc un alt protest Black Lives Matter, la care au fost răniți alți opt polițiști. Unul dintre ei a fost fotografiat cu sângele curgându-i pe față.

Apoi, două zile mai târziu, Sir Keir Starmer a optat să publice o fotografie cu el însuși într-o postură solemnă cu genunchiul în podea [gest consacrat de aprobare publică a curentului Black Lives Matter - n.trad.].

Un bărbat ucis în SUA, mai important decât trei fetițe omorâte în Marea Britanie?

Date fiind toate rănile suferite de polițiști în zilele precedente, oare nu i-o fi trecut prin cap lui Sir Keir că acel gest ar fi putut să pară numai un pic deplasat? Dacă convingerea lui e aceea că nu poate exista justificare pentru violență, „indiferent care ar fi cauza ori motivația aparentă”, nu ar fi trebuit să evite publicarea acelei fotografii?

Sau protestele violente sunt cumva mai îndreptățite dacă sunt provocate de uciderea unui bărbat în SUA decât dacă sunt provocate de uciderea a trei fetițe în Regatul Unit?

Eu unul nu gândesc așa. Dar, în caz că cineva se întreabă de ce a început Elon Musk să ne poreclească premierul „Keir Dublu Standard”, suspiciunea mea e că cele expuse mai sus au o legătură.

Proteste în Marea Britanie. Sursa foto: Platforma X

Cum s-a născut porecla Keir „Dublu Standard”.

Noua poreclă a premierului - care e folosită de de partidul Reform UK, dar nu numai - reflectă o temere în creștere de dublul standard. Și nu numai din partea premierului, ci și a șefilor poliției.

Sir Keir a negat acuzațiile cum că Regatul are un sistem polițienesc „pe două niveluri”. La fel și șeful poliției londoneze, Sir Mark Rowley - care, întrebat de un reporter dacă există vreo intenție să se „pună capăt dublului standard al poliției”, pur și simplu i-a smuls microfonul, l-a aruncat pe jos și și-a văzut de drum.

Dacă populația crede cu adevărat că avem un sistem polițienesc „pe două niveluri”, cu greu ar putea fi învinovățită. Uitați-vă cu câtă delicatețe a tratat poliția londoneză marșurile pro-palestiniene.

Dublu standard: să scandezi „Jihad” e permis, să spui că Hamas e organizație teroristă e interzis

Când participanții la ele scandau „Jihad!”, poliția chiar le-a găsit o scuză, insistând că termenul are „mai multe înțelesuri”. Și totuși, când un contra-protestatar singuratic a ridicat o pancartă cu mesajul „Hamas e teroristă” (afirmație justificată de însăși legislația britanică), acela a fost arestat (și ulterior „dez-arestat” rapid, sub pretextul că fusese săltat pentru propria-i siguranță).

Dacă acela nu a fost „dublu standard”, atunci ce ar putea fi?

La fel de îngrijorătoare sunt declarațiile făcute recent de un agent al Poliției din West Midlands. Sky News relata de la un contra-protest din Birmingham al unor bărbați cu cagule [câteva sute de musulmani - n.trad.] strânși inițial în fața unei moschei și a Centrului Islamic din zona Bordesley Green. Jurnalista postului a întrebat un polițist de ce acolo nu e decât o „prezență atât de discretă a poliției”, în condițiile în care „o mulțime dintre ei sunt înarmați cu diverse arme” (inclusiv un individ cu cagulă și cu un cuțit în mână care a urmărit echipa de la Sky News după ce își încheiase transmisiunea).

Răspunsul polițistului? Se pare că poliția avusese dinainte „conversații” cu „liderii comunității” cu scopul de a „înțelege la ce stil polițienesc trebuie să apelăm”, iar „răspunsul nostru polițienesc” a fost „în conformitate” cu respectivele discuții. Polițistul a mai adăugat că „comunitățile” ar fi „încercat să se asigure că și ei înșiși [participanții la protest - n.a.] vor acționa precum poliția între ei”.

Keir „Dublu Standard” distruge încrederea britanicilor

Scuze, n-am auzit bine? Oare toate „comunitățile” au „lideri ai comunității” care sunt invitați de poliție pentru a stabili chiar ei „stilul polițienesc” în care ar dori să fie tratați? Cine este „liderul comunității” mele? Și oare toate „comunitățile” dețin dreptul de a „acționa precum poliția în interiorul lor”?

Un astfel de discurs va submina negreșit încrederea în modul în care sunt gestionate actualele tulburări. Și dacă Sir Keir nu va reuși să convingă publicul că nu-și merită porecla de „Dublu Standard”, vom avea probleme chiar mai grave decât avem deja.

(Articol de Michael Deacon, The Telegraph; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)