Kazahstanul se pregătește pentru a șaptea ediție a Congresului religiilor mondiale și tradiționale. Va participa și Papa Francisc

Kazahstanul pune la punct ultimele aspecte al pregătirilor pentru cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Evenimentul va va avea loc în perioada 14-15 septembrie 2022 în capitala țării.

La eveniment sunt așteptate să participe aproximativ 100 de delegații din 60 de țări. Sunt incluși și reprezentanți ai islamului, creștinismului, iudaismului, șintoismului, budismului, zoroastrismului, hinduismului și altor religii. Printre ei se numără Papa Francisc, Imamul Suprem al lui Al-Azhar Ahmed Mohamed Ahmed at-Tayeb, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, Rabinul șef așkenazi David Lau, Rabinul șef sefardi al Israelului Yitzhak Yosef și alți lideri religioși, precum și reprezentanți ai unui număr a organizațiilor internaționale.

Tema actualului Congres este desemnată „Rolul liderilor lumii și ai credințelor tradiționale în dezvoltarea socio-spirituală a omenirii în perioada post-pandemie”. În cadrul evenimentului, vor fi organizate patru sesiuni de panel.

Ele vor fi axate pe întrebări privind rolul religiilor în întărirea valorilor spirituale și morale, educația și studiile religioase în promovarea coexistenței pașnice a religiilor. De asemenea, vor fi abordate teme despre combaterea extremismului, radicalismului și terorismului, în special pe motive religioase, ca precum și contribuția femeilor la bunăstarea și dezvoltarea durabilă a societății.

Dianna Yessenova despre importanța congresului și a dialogului interreligios

Dianna Yessenova, vicepreședintele Centrului Nazarbayev pentru Dezvoltarea Dialogului Interconfesional și Intercivilizațional, a vorbit despre semificația congresului leaderilor religiilor mondiale și tradiționale în promovarea dialogului interreligios.

De-a lungul secolelor, oamenii din Kazahstan au acumulat calitățile neprețuite ale toleranței, armoniei și respectului reciproc, îmbogățite de moștenirea spirituală a diferitelor națiuni și credințe.

Acest lucru a fost posibil și pentru că, încă din primele zile ale independenței noastre, Kazahstanul a dedicat eforturi semnificative pentru a proteja și întări armonia interetnică și interreligioasă, extinzând oportunitățile pentru cetățeni de a-și folosi creativitatea, abilitățile și talentele, pentru a-și dezvolta în mod cuprinzător caracterul personal.

În anii de independență, Kazahstanul a adoptat decizii guvernamentale cheie și a implementat inițiative pe scară largă pentru a dezvolta cultura, spiritualitatea și iluminarea.

În condițiile precare ale dezvoltării suveranității țării, trecerea la o economie de piață și la norme democratice, am putut fundamenta ideea de armonie interetnică și interconfesională, o promovăm și o dezvoltăm în conformitate cu cerințele vremii. și nevoile oamenilor din Kazahstan. Acest proces este cunoscut astăzi în lume ca „Calea Kazahstanului”.

Elementele fundamentale, cum ar fi pacea și dialogul confesiunilor și culturilor, sunt bogăția noastră inestimabilă. Paradigma armoniei interetnice și interconfesionale a fost recunoscută de comunitatea globală, în timp ce „Calea Kazahstanului” a devenit o inspirație nu numai pentru vecinii noștri apropiați, ci și pentru multe țări din întreaga lume, precum și subiect de studiu științific de către experți, analiști și politicieni.

Realizările Kazahstanului în acest domeniu sunt înrădăcinate în particularitățile istoriei țării noastre și ale oamenilor săi, în timp ce dezvoltarea cooperării interconfesionale și interreligioase este direct legată de interacțiunea de secole a diferitelor tipuri de civilizații și culturi din inima continentului eurasiatic.

La rândul său, toleranța poporului din Kazahstan, atitudinea lor binevoitoare față de reprezentanții altor grupuri etnice, culturi și religii au condus la stabilirea unei fundații puternice și de încredere pentru dezvoltarea creativă și cuprinzătoare și prosperitatea statului laic”, a declarat Yessenova.

Experiența unică a Kazahstanului în menținerea armoniei interconfesionale și a toleranței religioase s-a dovedit a fi relevantă la nivel global. În acest sens, una dintre realizările semnificative ale Kazahstanului este Congresul liderilor religiilor mondiale și tradiționale, care are loc la Nur-Sultan la fiecare trei ani.

Între 2003 și 2021, s-au desfășurat șase Congrese ale liderilor religiilor mondiale și tradiționale pe probleme relevante de cooperare între reprezentanții diferitelor religii pentru a facilita o viață pașnică și decentă pentru oamenii de pe întreaga planetă.

Congresul a devenit o contribuție semnificativă a Kazahstanului la dezvoltarea unui dialog interreligios global în numele păcii și stabilității. Combinând această abordare cu alte principii cruciale ale politicii externe a țării, cum ar fi multi-vectorismul și angajamentul pentru o soluționare pașnică și colectivă a disputelor internaționale, Kazahstanul contribuie activ la dezvoltarea înțelegerii reciproce între civilizația orientală și occidentală”, a adăugat vicepreședinta Centrului Nazarbayev pentru Dezvoltarea Dialogului Interconfesional și Intercivilizațional.

„În septembrie, țara noastră își va deschide porțile participanților la cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, la care vor participa peste 100 de participanți din 50 de țări.

Subiectele sesiunilor plenare și ale panelului congresului vor oferi o oportunitate de a discuta cuprinzător chestiuni ale erei moderne, cum ar fi amenințările cu boli infecțioase, conflicte internaționale care preocupă fiecare cetățean, indiferent de apartenența sa religioasă și etnică, și de a elabora recomandări adecvate pentru rezolvarea lor.

Evaluând semnificația realizărilor atinse de-a lungul celor 19 ani de la primul congres, suntem încrezători că viitorul eveniment se va baza pe uniunea spirituală a liderilor religiilor mondiale și tradiționale, uniți în Kazahstan ca semn al cooperării în numele bunăstării și securității tuturor națiunilor, precum și renașterea spirituală și îmbunătățirea omenirii”, a mai punctat Dianna Yessenova.

Papa Francisc va vizita Kazahstanul

Congresul a devenit o contribuție semnificativă a Kazahstanului la dezvoltarea unui dialog inter-religios global în numele păcii și stabilității. Statul a contribuit activ la dezvoltarea înțelegerii reciproce între lumea orientală și cea occidentală. Acest lucru s-a realizat datorită combinației dintre abordarea Kazahstanului cu alte principii cruciale ale politicii externe a țării. Printre acestea se numără multi-vectorismul și angajamentul pentru o soluționare pașnică și colectivă a disputelor internaționale.

Totodată, Șeful Bisericii Catolice va vizita Kazahstanul pentru a doua oară. Vizita de stat a Papei Francisc va avea loc pentru prima dată de când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Kazahstanul în 2001, potrivit Inform.kz.