Evenimentul Zilei > Actualitate > Karl Marx, erou de benzi desenate
Karl Marx, erou de benzi desenate

Karl Marx, erou de benzi desenate

Karl Marx, revoluţionarul german care a prezis prăbuşirea capitalismului sub greutatea propriilor contradicţii, se întoarce sub forma unei benzi desenate, scrie cotidianul "The Independent".

După peste 140 de ani de la publicarea lucrării "Das kapital" ("Capitalul"), exploararea densă a acesteia asupra economiei politice şi a alienării va fi prezentată în paginile colorate ale unor benzi desenate japoneze. Se aşteaptă ca benzile desenate, care vor fi lansate luna viitoare, să fie un bestseller. O serie de publicaţii despre creşterile inegalităţilor şi a nesiguranţei economice din Japonia au avut mare succes la public.

A doua mare economie a lumii a intrat în recesiune în această săptămână pentru prima oară din 2001. Peste o treime din forţa de muncă japoneză lucrează după un program redus şi, odată cu scăderea profiturilor chiar şi cele ale giganţilor Sony sau Toyota, milioane de tineri privesc cu pesimism viitorul.

Tumultul economic a oferit un mediu propice criticilor capitalismului şi ale economiei de piaţă. Benzile desenate, sau manga cum sunt numite în Japonia, despre Kanikosen, o lucrare proletară despre exploatarea pescarilor, apărută în 1929, s-a vândut în peste o jumătate de milion de copii în acest an. Cartea extrem de critică, scrisă de un fost broker, la adresa bancherilor de pe Wall Street este una dintre cele mai bine vândute volume ale anului.

Importanta cultură a benzilor desenate în Japonia a concentrat, în ultimii ani, problemele complexe ale ţării în reviste de mici dimensiuni, care pot fi citite în trafic sau la birou. Istoria, războaiele şi relaţiile tensionate cu China au fost abordate de artiştii manga; East Press, editura care va publica "Capitalul", a mai tipărit, în trecut, titluri ca "Război şi Pace" – Lev Tolstoi, "Divina Comedie" – Dante Aligheri, "Mein Kampf" – Adolf Hitler şi "Regele Lear" – William Shakespeare.

Benzile desenate despre Marx nu vor evita ideile originale ale "Capitalului". Angajatul exploatat este la baza conceptului central al lui Marx: el fiind singura sursă de bogăţie a capitalismului. Benzile desenate vor parcurge, pe rând, fetişismul mărfurilor, valoarea de piaţă şi legea profiturilor în scădere.

"Cred că mulţi tineri din Japonia se tem de viitor, iar frica se poate transforma câteodată în furie", a spus Kosuke Hashimoto, un activist anti-sărăcie. "Citirea benzilor desenate poate fi doar începutul".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.