Karadjici şi Mladici aduc milioane "turnătorilor"

După ce americanii ar fi plătit 5 milioane de dolari pentru capturarea lui Karadjici, serviciile secrete sârbe îşi fac planul cu Mladici.

Departamentul de Stat american a plătit o recompensă de cinci milioane de dolari unei persoane anonime care a contribuit la capturarea fostului lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, a dezvăluit ziarul sârb „Press“, preluat de RIA Novosti.

Oficialii sârbi au anunţat că Radovan Karadjici a fost prins pe 21 iulie. Două zile mai târziu, cele cinci milioane de dolari au fost virate într-un cont din Insulele Virgine Britanice, prin „ordinul de plată RW 20-036-008/2, ca recompensă pentru informaţiile care au ajutat la prinderea periculosului fugar“, susţin jurnaliştii de la „Press“. Potrivit acestora, plata s-a făcut în baza Programului „Recompense pentru Dreptate“ al Departamentului de Stat. Dezminţiri şi confirmări

Reprezentanţii Programului au dezminţit însă informaţia, precizând că recompensa de cinci milioane de dolari a fost plătită pentru uciderea unui lider terorist afgan. Singurul incident de acest fel din acea perioadă - lichidarea expertului organizaţiei al- Qaida în arme chimice şi biologice Abu Khabab al Masri - a avut însă loc la patru zile după emiterea ordinului de plată.   Avocatul lui Karadjici, Svetozar Vujacici, spune că este posibil ca persoanele care l-au capturat pe Karadjici pe 18 iulie, nu pe 21, să fi primit recompensa. În ziua când acesta a fost prins, agenţii serviciilor secrete britanice au confirmat plata acesteia, mai scrie „Press“.

Fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, trebuie capturat şi deferit Tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie până la sfârşitul lui august, potrivit unui plan al autorităţ ilor de la Belgrad, citat de cotidianul belgrădean „Blic“. Cei însărcinaţi cu prinderea lui Mladici au intensificat căutările şi chiar şi-au amânat concediile pentru a îndeplini obiectivul menţionat.

„Blic“ a aflat că Serbia i-ar fi cerut procurorului-şef al TPI, Serge Brammertz, să-şi amâne vizita pe care intenţiona să o facă, în august, la Belgrad. Oficialii sârbi au vrut să se asigure astfel că Brammertz va veni în Serbia abia după capturarea lui Mladici.

Există voci potrivit cărora acesta s-ar ascunde în cartierul Novi Belgrad şi ar fi protejat de o mână de oameni. Ca şi Karadjici, Ratko Mladici ar duce o viaţă obişnuită, fără a apărea însă în public.

Ministrul sârb al apărării, Dragan Sutanovac, i-a îndemnat pe Mladici şi pe Goran Hadjici, fostul lider al sârbilor din Croaţia, să se predea. „Personal, aş vrea foarte mult ca Mladici să se predea“, a declarat Sutanovac.

Pariul lui Tadici

Guvernul sârb a anunţat, anul trecut, o recompensă de un milion de euro pentru informaţiile care vor duce la capturarea lui Mladici. Proeuropenii de la Belgrad îşi pun toate speranţele în noul şef al serviciilor secrete sârbe, Saşa Vukadinovici, un apropiat al preşedintelui Boris Tadici. Vukadinovici a fost numit în această funcţie pe 17 iulie, cu puţin timp înaintea capturării lui Karadjici, înlocuindu- l pe Radomir Bulatovici, un apropiat al fostului premier naţionalist Vojislav Koştuniţa.