Liderul sârb bosniac era protejat de persoane aflate în funcţii înalte şi a putut trăi liniştit deoarece serviciile secrete sârbe nu erau pe urmele sale.
Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, arestat luni de serviciile de securitate sârbe, se va apăra singur în faţa Tribunalului de la Haga, convins că va fi achitat de acuzaţiile de genocid şi crime de război. Avocatul său în Serbia, Svetozar Vujakici, a declarat că acesta este într-o stare fizică şi psihică bună, dar a refuzat să stea de vorbă cu anchetatorii, „apărându-se prin dreptul de a nu face nicio declaraţie“, relevă Reuters.
Radovan Karadjici este acuzat de genocid pentru masacrarea a 8.000 de bărbaţi musulmani la Srebreniţa, în 1995, şi pentru asediul oraşului Sarajevo, soldat cu circa 11.000 de morţi. Vujakici a declarat că va ataca decizia de extrădare a lui Karadjici, vineri, când va expira termenul legal. „Intenţiona să se predea în ianuarie 2009 pentru că, atunci, Tribunalul de la Haga ar trebui să suspende deschiderea de noi procese“, a declarat fratele său, Luka Karadjici.
„Ar fi fost mai cinstit dacă ar fi putut fi judecat în Serbia, în prezenţa unui judecător internaţional“, a adăugat acesta. Arestarea lui Karadjici este un mare succes pentru coaliţia de guvernământ, formată din proocidentali şi Partidul Socialist, înfiinţat de fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici. În Serbia însă, reacţiile au fost rezervate, chiar şi printre naţionalişti, care s-au limitat la o retorică dură referitoare la trădare, oamenii de rând analizând aspectul practic al unor legături mai strânse cu UE. Arestat cu ajutorul serviciilor secrete britanice şi americane Potrivit unor surse din cadrul serviciilor secrete occidentale, citate de „Financial Times“, autorităţile sârbe au cooperat pentru arestarea lui Karadjici cu agenţiile americane şi britanice.
„Adevărata lovitură a fost una politică. Au fost multe ocazii în care eram pe punctul de a acţiona şi apoi am aflat că tocmai a fugit. Părea să fi fost protejat de persoane aflate în funcţii înalte“, a afirmat o sursă occidentală pentru publicaţia amintită. Dar presa rusă a subliniat că arestarea fostului lider politic al sârbilor bosniaci deschide calea Serbiei către UE. „Preşedintele Boris Tadici a apreciat că nu se poate ca o singură persoană să stea în calea drumului ţării către UE“, a constatat cotidianul „Izvestia“, apropiat Kremlinului. „Se pare că autorităţile sârbe nu-l căutau foarte activ până acum pe Karadjici“, a apreciat, la rândul său, publicaţia „Vremia Novosti“. KARADJICI, PE INTERNET Biografie fictivă şi adresă de contact Radovan Karadjici a fost lăudat în cântecele naţionaliştilor sârbi pentru că a rămas în libertate, dar nici suporterii săi nu şi-ar fi putut imagina că este un „vindecător“ care ţine conferinţe despre meditaţie, comentează „The Times“. Acesta şi-a postat pe internet şi o biografie fictivă, sub numele de „Doctor Dragan Dabici“. Pe website-ul dragandabic.com, Karadjici afirma că s-a născut „în urmă cu 60 de ani în satul Kovaci“ şi a plecat la Belgrad, înainte de a studia la Moscova.
Pe site se precizează că a călătorit în India şi Japonia, după care a stat o perioadă în China, unde s-a specializat în medicina alternativă. „Doctorul“ îşi dădea pe site şi adresa din Novi Belgrad, pe strada Iuri Gagarin, şi putea fi contactat la adresa de e-mail zacelivanjerana@dragandabic.com.