O verificare mai aprofundată a Bruxelles-ului arată că Bulgaria înregistrat progrese semnificative în gestionarea companiilor de stat și în supravegherea bancară
Bulgaria părăsește grupul țărilor cu dezechilibre macroeconomice în Uniunea Europeană. Acest lucru reiese din cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Bulgaria, care este elaborat anual în cadrul Semestrului european și conține linii directoare specifice privind politica economică a fiecărui stat membru în următoarele 12 luni.
Evaluarea îmbunătățită este o veste bună pentru ambițiile Bulgariei de a adera la ERM II, deoarece o țară cu dezechilibre nu poate aplica pentru zona euro, deoarece existența acestora înseamnă că nu îndeplinește cerințele de durabilitate.
Bruxelles-ul explică schimbarea cu performanțele economice bune ale țării, precum și unele progrese în implementarea recomandărilor specifice ale Comisiei Europene din 2019. Acestea includ îmbunătățirea administraţiei companiilor de stat, consolidarea controalelor bancare, stimularea investițiilor în cercetare și activități de dezvoltare.
Bulgaria a fost printre țările cu dezechilibre macroeconomice excesive de câțiva ani și a căzut în această listă după falimentul Băncii Comerciale Corporative. În 2018, Bruxelles a lăsat Bulgaria sub control, ca țară cu dezechilibre macroeconomice. În actualul raport, Bulgaria este menţionată drept singurul stat membru al UE care a înregistrat îmbunătățiri suficiente pentru a obține o notă mai bună. Grecia, Italia și Cipru rămân în grupul țărilor cu dezechilibre excesive, în timp ce Germania, Irlanda, Spania, Olanda, Franța, Croația, Portugalia, România și Suedia rămân în grupul cu dezechilibre.
Unde se îmbunătățește situaţia în Bulgaria
Bruxelles-ul a remarcat "progrese semnificative" în îmbunătățirea administrării companiilor cu capital de stat, dar nu a omis să sublinieze că acest lucru a fost realizat "în acte" prin introducerea unui nou cadru de management.
Anul trecut, Bulgaria s-a alăturat Direcţiilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind guvernanța corporativă pentru întreprinderile de stat. Țara a adoptat, de asemenea, modificări în Legea privind întreprinderile publice - ideea pe hârtie era să se impună reguli mai stricte pentru responsabilitatea și controlul companiilor municipale și de stat. În practică, însă, punerea în aplicare a noilor texte este vagă, iar explicația este că cadrul legal și normele de aplicare ale Legii privind oferta publică nu sunt încă pregătite.
Ambițiile recente ale guvernului de a înființa exploatații de stat sunt, de asemenea, controversate. Economistul-şef al OECD, Hans Christiansen, avertizează că acest lucru ar putea duce la denaturarea concurenței faţă de sectorul privat, cum ar fi realocarea resurselor intra-grup și eludarea aplicării normelor privind achizițiile publice. "Nu spun că este neapărat greșit, dar trebuie să monitorizăm cu atenție ce se întâmplă în astfel de structuri", a spus el când a prezentat rezultatele revizuirii conducerii întreprinderilor de stat în Bulgaria.
O altă recomandare de anul trecut, în priviţă căreia Comisia Europeană constată progrese semnificative în Bulgaria, este consolidarea supravegherii în sectorul bancar. Probabil un factor aici îl reprezintă măsurile luate după revizuirea calității activelor și testele de stres făcute de Bănca Central Europeană, care au arătat că două bănci - Fibank și Investbank, au un deficit de capital.
Traducerea: Mirela Petrescu - RADOR