Numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus în Bulgaria duce la mai multe restricții în unele țări ale UE și în Marea Britanie pentru cetățenii bulgari care călătoresc în străinătate. Deocamdată, bulgarii pot călători liber în majoritatea țărilor europene, dar este bine să verifice dinainte posibilele schimbări privind măsurilor antiepidemice din țara respectivă în portalul european Re-openEU, informează Rador, care citează Kapital.
Vineri, de exemplu, Marea Britanie a eliminat Bulgaria din lista țărilor sigure, pentru care carantina obligatorie de 14 zile va fi instituită la data de 10 iulie. În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia a trimis o notă la Londra, solicitând o explicație pentru această decizie, dar încă nu există niciun răspuns, a anunțat Centrul de presă al Ministerului bulgar de Externe.
Estonia, Letonia, Slovenia și Slovacia impun carantină obligatorie pentru persoanele care sosesc din Bulgaria, a explicat Ministerul de Externe, în replică la o întrebare a ziarului Kapital. În Slovacia, măsura de carantină a intrat în vigoare de luni, după ce Bratislava a eliminat Bulgaria de pe lista sa de țări sigure, la sfârșitul săptămânii trecute, din cauza creșterii cazurilor în Bulgaria. În timp ce carantina din celelalte țări din listă este de 14 zile, în Slovacia aceasta va dura 5 zile, dar este necesar și un test PCR negativ, făcut cu 96 de ore înainte de călătorie, care se repetă la sfârșitul carantinei de cinci zile. Cipru, la rândul său, cere un test PCR negativ pentru a se intra în țară, făcut cu 72 de ore înainte.
Care sunt criteriile potrivit cărora se stabilește că un stat este sigur
Statele care restricționează călătoriile sau impun carantină obligatorie pentru cetățenii bulgari care sosesc monitorizează în principal numărul cumulat de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. În Letonia, de exemplu, carantina este impusă celor sosiți din țări cu peste 15 cazuri la 100.000 în ultimele 14 zile. Lituania, care până acum recomandă doar carantina celor care sosesc din Bulgaria, a impus o izolare obligatorie de 14 zile pentru cei care vin din țări cu peste 25 de cazuri la 100.000 în ultimele două săptămâni.
Începând cu 3 iulie, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), cazurile la 100.000 de locuitori în Bulgaria sunt de 23,6.
În iunie, Bulgaria a raportat a cincea cea mai mare creștere de COVID-19 în Europa. ECDC publică o dată pe săptămână o statistică pentru toate țările europene - dacă creșterea raportată și în weekend continuă, se poate dovedi că Lituania și alte țări vor impune de asemenea o carantină obligatorie pentru persoanele sosite din Bulgaria. O pagină cu date publice despre virus ce folosește baza de date unică a portalului arată că, începând cu 6 iulie, noile cazuri din ultimele două săptămâni au crescut cu 54% față de cele două săptămâni anterioare.
Cum să călătorești în Grecia
Deocamdată, Grecia nu impune restricții cetățenilor UE, cu excepția celor care provin din Suedia.Țara folosește un formular de înregistrare online, pe care toți călătorii trebuie să-l completeze cu până la 48 de ore înainte de călătorie. Prin înregistrare se obține un cod QR, care este scanat la intrarea în țară. Cei care intră sunt supuși unor teste aleatorii PCR legate de algoritmul de emitere a codului QR. Subiecții testați trebuie să se autoizoleze timp de 24 de ore la locul de destinație, până când ies rezultatele. Persoanele cu probe pozitive trebuie să petreacă 14 zile în hoteluri speciale în carantină.
În același timp, începând de luni, Grecia a restricționat intrarea din Bulgaria cu mașina doar prin punctul de control de frontieră Kulata-Promahon, ceea a dus la formarea unei cozi de mașini cu o lungime de 8 km, la orele dimineții. Tot de luni, Grecia a interzis intrarea din Serbia din cauza situației epidemice care se deteriorează acolo.
Călătoriile în Grecia pe apă cu un mijloc de transport personal pe mare sunt de asemenea îngreunate. Centrul de presă al Ministerului Afacerilor Externe explică faptul că până în prezent, Grecia a desemnat doar două porturi prin care poți intra în țară cu iahtul - Igoumenitsa și Pireu, unde există puncte de scanare pentru codurile QR ale celor ce vor să intre.
"Pasagerii care intră în țară prin granițele terestre și maritime, în afară de celelalte obligații, după caz, completează formularul electronic PLF în perioada 48 (patruzeci și opt) până la 72 (șaptezeci și două) de ore înainte de sosirea în Grecia", scrie în Monitorul Oficial al Greciei nr. 2601 / 27.06.2020. Acest lucru poate crea probleme și privind valabilitatea pentru codurile QR pentru călătoriile pe mare mai lungi, dacă pasagerii au completat formularele de înregistrare înainte de a pleca în Grecia, cum se obișnuiește în cazul călătoriilor terestre.
Bulgaria a prelungit starea de urgență până la sfârșitul lunii iulie
Ministrul bulgar al sănătății, Kiril Ananiev, prelungește situația epidemică de urgență până la sfârșitul lunii iulie, din cauza numărului crescut de persoane infectate cu coronavirus.
Măsurile antiepidemice nu vor fi intensificate la nivel central, dar recomandările vor fi transmise la sediile regionale pentru a se întări controalele privind purtarea măștilor și păstrarea distanței, precum și pentru interzicerea evenimentelor în masă, deoarece s-a constatat că după acestea numărul celor infectați crește. În weekendul care a trecut, a fost identificat un număr de 19 jucători de fotbal infectați și antrenori de la două echipe de fotbal.
Ministrul Ananiev va emite un ordin suplimentar în care va permite să nu poarte măști în timpul unor evenimente profesionale publice - conferințe de presă, prezentări, la emisiunile de televiziune. De asemenea, va exista un ordin în care se va arăta care sunt țările din care cetățenii bulgari pot intra fără a fi plasați în carantină și în care aceasta este obligatorie.
Ministerul Sănătății a mai anunțat că o firmă bulgărească face studii clinice legat de cât de eficient poate fi medicamentul bulgăresc împotriva păduchilor și scabiei împotriva acestei infecții cu coronavirus. Până în prezent, 30 de pacienți din nouă spitale au fost incluși în studii. După Bulgaria, au început studii asupra impactului produsului și în Statele Unite, Spania și Brazilia.
Articol de Deaian Dimitrov/ Kapital/ traducere: Rador