Kamala Harris este favorit pentru nominalizarea Partidului Democratic. Astfel, industria americană de top va avea un candidat din propriul teritoriu pe buletinul de vot.
Conducătorii de top din tehnologie își arată deja entuziasmul pentru nativa din Bay Area, prin susțineri și donații pentru Harris.
Kamala Harris, primul președinte din Silicon Valley?
Susținătorii lui Harris reprezintă un contrast față de contingentul zgomotos și puternic de bărbați din tehnologie. Aceștia din urmă au susținut candidatura fostului președinte Donald Trump, inclusiv Elon Musk. Mișcarea pro-Harris din domeniul tehnologic sugerează că politicile vicepreședintelui sunt apreciate în Silicon Valley. Relațiile sale lungi și prietenoase cu liderii tehnologici ar putea face din ea alegerea principală pentru Casa Albă.
„A existat o schimbare reală în Silicon Valley spre susținerea lui Harris într-un mod care nu s-a întâmplat cu Biden,” a declarat Aaron Levie, CEO al firmei de cloud computing Box, pentru CNN. „Sunt destul de optimist. Cred că ea are o apreciere pentru diferitele dinamici cu care ne confruntăm în industria tehnologică și pentru rolul important pe care tehnologia îl va juca în viitorul economiei și al țării.”
Cariera politică a Kamalei Harris
Harris s-a născut și și-a început cariera politică în Oakland, California, la o scurtă plimbare cu feribotul de inima industriei tehnologice. A participat la nunta fostului executiv Facebook, Sean Parker, și a apărut la evenimente alături de văduva lui Steve Jobs și filantroapa Laurene Powell Jobs. Candidatura ei nereușită din 2020 a primit sprijin din partea diverșilor oameni din industria tehnologică.
În ciuda relațiilor sale prietenoase cu liderii din industrie, Harris a făcut presiuni pentru responsabilizarea tehnologiei în domenii cheie. În calitate de procuror general al Californiei, a acționat împotriva companiilor de tehnologie pentru rolul lor în hărțuirea sexuală online și pornografia de răzbunare. În calitate de senator al Californiei în 2018, Harris l-a interogat pe CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, asupra confidențialității utilizatorilor într-o audiere după scandalul Cambridge Analytica.
În calitate de vicepreședinte, Harris a avut un rol cheie în stabilirea măsurilor de siguranță pentru inteligența artificială. Aceasta este considerată tehnologia nouă cu cele mai mari consecințe din ultimele decenii. Anul trecut, Harris s-a întâlnit cu directorii OpenAI, Google, Microsoft și Anthropic la Capitol Hill. Ei au discutat măsurile de siguranță în AI și cum să se crească transparența între firmele de tehnologie de vârf și guvern.
„Când dorea să rezolve problemele, aducea activiști sociali, experți în politici publice și lideri de afaceri în forumuri comune. … Ea considera că ar trebui să avem toți actorii la masă și să înțelegem problemele, iar liderii tehnologici iubesc acest tip de dialog,” a spus Jeffrey Sonnenfeld, decan al studiilor de conducere la Yale School of Management, pentru CNN.
Harris vs. Trump
Harris poate de asemenea să revendice unele dintre acțiunile pro-tehnologie luate de administrația Biden, inclusiv Legea Chipsurilor. Cea din urmă a alocat fonduri pentru investiții în producția de componente esențiale de calcul în SUA.
Recordul său în domeniul tehnologiei contrastează cu unele dintre pozițiile politice pe care Trump le-a prezentat pentru un posibil al doilea mandat, pe care liderii din tehnologie le-ar putea considera „toxice,” a spus Sonnenfeld. Pozițiile anti-imigrație ale lui Trump și planurile de tarifare, de exemplu, ar putea avea efecte serioase asupra Silicon Valley. În plus, ar putea crește din nou inflația, au avertizat numeroși economiști.
„Majoritatea persoanelor cu care am discutat nu au apreciat cu adevărat haosul administrației Trump anterioare,” a spus Levie.
El a adăugat că industria are nevoie de „o conducere echilibrată care să permită o înțelegere clară a politicii comerciale și a modului în care veți interacționa global din perspectiva lanțului de aprovizionare, spre deosebire de partea lui Trump, unde în fiecare zi te trezeai cu o nouă dinamică.”
În plus, mulți din domeniul tehnologic apreciază probabil eforturile lui Harris de a apăra cauze progresiste. Exemple în acest caz sunt acțiunea împotriva schimbărilor climatice și protejarea drepturilor reproductive, cu care industria a fost întotdeauna aliniată.
„Kamala Harris este persoana potrivită la momentul potrivit. … Experiența și conducerea lui Harris în creșterea economiei, lupta pentru autonomia corporală și protejarea democrației noastre o poziționează unic pentru a se opune extremismului lui Trump,” a spus Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn și investitor în tehnologie, într-o postare pe X.
Într-un interviu, Hoffman a adăugat: „În Silicon Valley, de fapt, sunt multe fire foarte entuziasmate de ea. … Ea înțelege cum tehnologia poate aduce o mare schimbare pentru poporul american.”, scrie CNN.