Vicepreşedinta americană Kamala Harris a garantant că angajamentul Statelor Unite de a-şi proteja aliaţii din NATO este „de neclintit”. Oficiala a recunoscut că există tensiuni între Rusia și Ucraina, dar a promis că este alături de oameni.
În timpul unei întâlniri cu liderii ţărilor baltice, vicepreşedinta americană Kamala Harris a discutat despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia. Angajamentul Statelor Unite de a-şi proteja aliaţii din NATO este un real succes.
„Eu recunosc ameninţările (tensiunile din jurul Ucrainei - n.red.). Suntem alături de dumneavoastră în această problemă şi în multe altele", şi-a asigurat ea interlocutorii, pe marginea Conferinţei de Securitate de la München. A garantat protecția reciprocă prevăzuta de tratatul NATO și a promis că este "de neclintit".
Harris a spus că "un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor", iar Statele Unite şi aliaţii lor vor lua măsuri drastice dacă preşedintele rus Vladimir Putin decide să înceapă războiul cu Ucraina.
„Înţelegem şi am spus-o clar că rămânem deschişi la diplomaţie. Sarcina revine Rusiei în acest moment, să demonstreze că este serioasă în această privinţă”, a mai declarat Harris.
Kamala Harris le-a mai promis liderilor baltici că Washingtonul ia în considerare să ofere mai multe garanții pe măsură ce tensiunea dintre Ucraina-Rusia crește.
Kamala Harris promite soluții pe măsură
În timpul vizitei de trei zile la Conferinţa de Securitate de la München, Harris a declarat că urmează să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu cancelarul german Olaf Scholz, dar și cu alti președinți importanți.
Rusia nu a confirmat niciodată că va ataca Ucraina și a cerut retragerea forţelor americane din Europa Centrală şi de Est şi din ţările baltice.
NATO, UE şi Statele Unite nu au fost încântați de cerințele Rusiei. Foste republici sovietice, Lituania, Letonia şi Estonia nu mai au încredere în Moscova. Liderii din Letonia, Lituania şi Estonia au declarat că sancțiunile dure vor speria Rusia, notează Reuters.
„Astăzi, fantoma războiului persistă în Europa, din păcate trebuie să recunoaştem. Vedem posibilitatea unui conflict militar în Ucraina”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. A cerut Statelor Unite ajutor militar pentru siguranța cetățenilor.
„Ni s-a spus că, da, în acest moment se discută problema consolidării statelor baltice, deoarece ameninţările necesită un răspuns atât în format NATO, cât şi din partea Statelor Unite, aliatul nostru”, a explicat Nauseda într-o declaraţie video de la Munchen.