Kamala Harris, poziții controversate în politica externă și apărare

Kamala Harris / sursa foto: captură video

Kamala Harris aproape că le spune americanilor că trebuie întâi să o voteze, și abia apoi să afle ce crede despre cele mai importante subiecte interne și externe, candidatul ei pentru vicepreședinție se ferește de interviuri, iar presa o protejează cât se poate, scrie The Wall Street Journal într-un editorial.

De ce-și ascunde Kamala Harris adevăratele opinii

Este un lucru destul de rău în ceea ce privește politica internă, dar în privința politicii externe este o atitudine extrem de periculoasă pentru Statele Unite. Lumea are acum mult mai multe pericole decât în ultimele decenii, iar americanii merită să știe cum femeia care vrea să devină Comandantul Suprem Harris va aborda aceste riscuri.

Kamala Harris a postat, săptămâna aceasta, pe rețelele sociale, o imagine în care se afla, alături de președintele în exercițiu Joe Biden, în celula de criză (situation room), discutând situația din Orientul Mijlociu. Ea sugera astfel că este „copilotul” lui Biden în politica externă a Americii.

Nimeni nu știe ce gândește Kamala Harris despre cele mai fierbinți dosare externe

Dar nu aceasta este adevărata sa competență, deși campania Kamalei Harris încearcă s-o impună conștiinței publice, iar alegătorii ar trebui să audă direct de la ea ce crede despre retragerea din Afganistan din 2021, despre eșecul descurajării Rusiei cu privire la invadărea Ucrainei, despre programul nuclear Iranian sau despre felul în care China comunistă acaparează insule în Marea Chinei de Sud și multe altele.

Sunt subiecte de maximă importanță, mai ales în situația în care Kamala Harris a refuzat categoric să-și aleagă un partener cu experiență în politica externă.

Atitudine ostilă față de Israel, principalul aliat al SUA în Orientul Mijlociu

Kamala Harris a dat câteva indicii despre opinia sa cu privire la Orientul Mijlociu, dar acestea nu sunt încurajatoare. Echipa ei a petrecut joia trecută încercând să mușamalizeze declarațiile unui grup anti-israelian din Partidul Democrat cu privire la un embargo al vânzării de arme către Israel.

Ea a lipsit de la discursul lui Benjamin Netanyahu din Congres, în condițiile în care aliatul nostru de bază din Orientul Mijlociu este sub asediu.

Oare a renunțat la alegerea lui Josh Shapiro ca partener de „tichet” de teamă că va înfuria aripa anti-Israel din Partidul Democrat?

Kamala Harris, poziții dubioase față de Iran și teroriștii Houthi

Iare cine crede că are institncte extraordinare cu privire la securitatea națioală greșește. Kamala Harris a declarat în fața Consiliului de Relații Externe, în 2019, că ar reînoi tratatul nuclear iranian atâta timp cât „Iranul ar reveni la o normalitate verificabilă”. Dar Iranul nu s-a conformat și acum se află în pragul unei confruntări nucleare.

Votul ei din Senat, din 2018, pentru „a pune capăt implicării SUA în campania aeriană dusă de Arabia Saudită în Yemen”, după cum s-a exprimat Kamala Harris într-un tweet, nu arată prea încurajator.

Teroriștii Houthi atacă acum navele comerciale în Marea Roșie aproape zilnic și pun în pericol navele Statelor Unite. Crede ea că putem rămâne la acest status quo - sau ce ar face domnia sa altfel?

Ucraina și Pacific, atitudini necunoscute sau slabe

Kamala Harris ar putea spune că Joe Biden a refăcut NATO după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina. Dar, în absența unei schimbări de voință politică în SUA, războiul din Ucraina nu este pe cale să se încheie în condiții favorabile intereselor americane.

Entuziasmul ei din trecut pentru interzicerea extragerii gazelor naturale - pe care campania ei încearcă acum să o răstălmăcească pentru a o justifica – de asemea sugerează că nu este serioasă când se referă la sursele de finanțare ale războiului dus de Putin.

Kamala Harris va încerca, fără îndoială, să evidențieze progresele diplomatice făcute de Administrația Biden făcute în Asia cu Japonia, Filipine și celelate.

Însă Kamala Harris omite să vorbească despre o altă situație diplomatică importantă din Asia: ea s-a opus acordului comercial al Parteneriatului Trans-Pacific inițiat de Barack Obama, care ar fi exclus China și ar fi consolidat Statele Unite ca principal partener comercial al regiunii.

Kamala Harris: „Susțin, fără echivoc, obiectivul de reducere a bugetului apărării"

Mai important, va putea Kamala Harris să doteze adecvat armata americană încât să-l descurajeze pe președintele comunist chinez Xi Jinping și a împiedica o consolidare a axei adversarilor Statelor Unite?

„Susțin, fără echivoc, obiectivul de reducere a bugetului apărării", a declarat Kamala Harris pe când era senator, în 2020, după ce a votat totuși împotriva propunerii lui Bernie Sanders de reducere a bugetului Pentagonului cu 10%. Votul nu are nevoie de explicații, dar Kamala Harris a vrut să se asigure că extrema stângă știe că îi este alături. Mai vrea să reducă bugetul apărării?

Donald Trump o atacă adesea pe aceste subiecte, iar comentariile sale favorabile despre dictatori sunt lipsite de sens. Dar bilanțul primului său mandat, în special în ceea ce privește Iranul și Orientul Mijlociu, este mult mai solid decât performanța cuplului Biden-Harris.

Americanii nu ar trebui să ghicească dacă Harris va menține țara în siguranță într-o lume înșelătoare, ci s-o afle direct de la domnia sa.