Kamala Harris a acceptat toate regulile pe care le-a impus televiziunea ABC News pentru dezbaterea cu Donald Trump. Democrata a renunțat la cererea ca microfoanele ambilor candidați să fie deschise pe tot parcursul celor 90 de minute.
Kamala Harris - Donald Trump. Care sunt condițiile impuse
Donald Trump şi Kamala Harris se vor confrunta marţi seară în prima lor dezbatere pentru alegerile prezidențiale din 2024. Dezbaterea va fi moderată de ABC News, începând cu ora locală 21:00, miercuri, ora 4:00, ora României.
Dezbaterea dintre cei doi candidați va dura 90 de minute și va fi întreruptă două pauze publicitare. Cei doi moderatori sunt fi singurii care vor putea pune întrebări.
A avut loc deja tragere la sorţi virtuală pentru a stabili locul pe podium şi ordinea declaraţiilor finale. Donald Trump a câştigat tragerea la sorţi alegând ordinea declaraţiilor. Iar Kamala Harris a selectat poziţia podiumului pe ecran, adică pe partea stânga a scenei.
La începutul dezbaterii candidaţii vor fi prezentaţi de moderatori. Candidaţii vor intra în momentul prezentării, din părţi opuse ale scenei. De asemenea, partidul în exerciţiu va fi prezentat primul.
Cei doi candidați nu vor ști întrebările
La începutul dezbaterii nu vor exista declaraţii introductive, iar declaraţiile finale vor dura două minute pentru fiecare candidat în parte.
Kamala Harris și Donald Trump vor sta în spatele unui prezidiu pe toată durata dezbaterii. O altă regulă, recuzita sau notiţele scrise în prealabil nu sunt permise pe scenă.
Mai mult, niciun subiect sau întrebare nu va fi împărtăşit în prealabil cu sefii de campanii sau candidaţii. Candidaţii vor primi un pix, un bloc de hârtie şi o sticlă cu apă.
Kamala Harris și Donald Trump vor avea la dispoziţie numai două minute pentru răspunsuri la întrebări și două minute pentru replici şi un minut suplimentar pentru întrebări suplimentare, clarificări sau răspunsuri.
Când se vor închide microfoanele
Microfoanele celor doi candidați Kamala Harris și Donald Trump vor fi active doar pentru candidatul căruia îi vine rândul să vorbească. În rest vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.
Mai mult, candidaţilor nu li se va permite să îşi pună întrebări unii altora, iar personalul de campanie nu poate interacţiona cu candidaţii nici măcar în timpul pauzelor de publicitate. Un alt aspect important, nu va exista public în sală.
Într-o scrisoare adresată televiziunii, Brian Fallon, consilierul pentru comunicare al lui Kamala Harris, a scris că formatul „dezavantajează fundamental” vicepreședintele, refuzându-i fostului procuror posibilitatea de a-l interoga pe deplin pe candidatul republican.
Microfonul mut „va ajuta la protejarea lui Donald Trump de schimburile directe cu vicepreședintele. Bănuim că acesta este motivul principal pentru care campania sa insistă asupra microfoanelor mute”, scrie Politico.