„Kalaşnikov” după „Makarov”. Kremlinul luptă pentru influență în Bulgaria înainte de alegeri

„Kalaşnikov” după „Makarov”. Kremlinul luptă pentru influență în Bulgaria înainte de alegeri

DUMA. „Makarov” (numele de familie al actualului ambasador al Rusiei la Sofia este în același timp o aluzie la marca de pistol) nu s-a descurcat, iar în Bulgaria neascultătoare se trimite un „Kalaşnikov”.

Premierul face echilibrul

Relațiile dintre Rusia și Bulgaria se răcesc treptat după încercarea de otrăvire a omului de afaceri Emilian Gebrev, scrie The Insider. Bulgaria încă depinde în mare măsură de Rusia pentru energie, dar încearcă deja să scape de atitudinea de mentorat a Moscovei. În același timp, politica premierului Borisov reflectă opinia publică, care susține simultan aderarea la UE și NATO și relațiile de prietenie cu Rusia. În Bulgaria au existat întotdeauna partide și politicieni orientați spre acea parte a electoratului care este nostalgică pentru „epoca de aur” de dinainte de 1989, care învinuiește Occidentul pentru problemele sale și îl onorează pe Vladimir Putin. Partidul Socialist Bulgar (BSP), cea mai mare forță de opoziție a Bulgariei, își găsește susținătorii exact printre aceste grupuri de persoane.

Printre forțele prietenoase Kremlinului din Bulgaria se numără și ultranaționaliștii partidului Ataka, al cărui lider, Volen Siderov, nu și-a ascuns niciodată legăturile cu Moscova. Dar, atunci când a adereat la cabinetul de coaliție al lui Borisov, în 2017-2019, Ataka și-a pierdut cea mai mare parte din electorat. Și acum alte forțe sunt gata să-l atragă. Cu toate acestea, nici BSP, cu atât mai puțin Ataka, nu au nicio perspectivă reală de a fi la guvernare în viitorul apropiat. În general, Borisov a reușit să evite certurile cu opoziția pro-Putin, care are acces limitat la mass-media. Pandemia a mutat semnificativ relațiile cu Rusia pe lista de priorități a Bulgariei. Dar și Rusia are de ce să se ocupe acum, în afară de Bulgaria.

Vecinătate picantă

Împletirea intereselor corporative și a capitalului duce uneori la paradoxuri. Astfel, recent a devenit clar că industria rusă de apărare va coexista cu Centrul de Monitorizare NATO în Bulgaria. Dar în ordine: șefii companiilor de stat rusești s-au stabilit în cea mai veche stațiune bulgară de la Marea Neagră, numită „Sf. Constantin și Elena” (în perioada socialistă -„Drujba/Prietenie”), la opt kilometri de Varna. Potrivit jurnaliștilor de investigație, stațiunea este deținută de cel mai mare grup infracțional din țară. Un material voluminos comun pe această temă a fost realizat în septembrie 2020 de grupul bulgar de investigații BIRD și de resursa rusă „Povești importante”. În același timp, articolul a apărut pe portalul The Moscow Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit publicației, în stațiunea menționată se află apartamentele rudelor directorului general al corporației de stat Rostech, Serghei Chemezov, cunoștințele și subordonații săi, precum și unii manageri de top ai Rosneft, Gazprom și VTB Bank. Potrivit registrului imobiliar bulgar, ei dețin 25 din cele 28 de apartamente în complexul cu șapte etaje de lângă Hotelul Estreya Palace. Publicația a publicat o listă a proprietarilor de clădiri, printre care, subliniază autorii anchetei, sunt „cunoscuți ai președintelui Putin”.