In 1911, scriitorul lucra la Institutia de asigurari in caz de accidente de munca. Prima sa slujba fusese, din 1907 in 1908, la Assicurazioni Generali, compania italiana de asigurari. Promovarile pe care le-a obtinut mereu la diferitele sale locuri de munca arata ca nu era indiferent fata de serviciul sau, ci un angajat dedicat. Kafka  pare un perfectionist nemultumit ca nu poate acorda suficient timp si slujbei, si scrisului.

19 februarie 1911

O scrisoare catre Eugen Pfohl, seful sau de la Institutia de asigurari.

" Astazi, indata ce am dat sa cobor din pat, m-am prabusit pur si simplu. Asta are o cauza foarte simpla: sunt complet extenuat. Nu din pricina muncii de birou, ci a celorlalte lucruri pe care le am de facut. Biroul nu are aici decat o contributie nevinovata prin faptul ca, daca n-ar trebui sa merg acolo, as putea trai linistit, ca sa-mi vad de treaba, si n-ar mai trebui sa petrec acolo, zilnic, cele sase ore care m-au chinuit cum nici nu va puteti inchipui, mai ales vinerea si sambata, cand eram satul de problemele mele. In definitiv, stiu ca astea nu-s decat vorbe goale, vinovatul sunt eu, iar munca de la birou imi impune cele mai clare si mai justificate sarcini. Numai ca aceasta inseamna pentru mine o ingrozitoare viata dubla, de care probabil ca nu pot scapa decat innebunind. Scriu asta la lumina unei dimineti frumoase si precis ca n-as face-o, daca n-ar fi adevarat si daca nu v-as iubi ca un fiu”.

"20 august 1911

Am credinta nefericita ca n-am timp sa fac un lucru bun, oricat de neinsemnat ar fi el, deoarece nu am efectiv timp sa scriu o poveste si sa ma extind in toate directiile din lume, asa cum ar trebui. Dar apoi mai cred ca aceasta calatorie pe care o fac se va incheia mai bine, ca voi intelege mai adecvat lucrurile, daca ma relaxez scriind un pic, asa ca incerc din nou”.

(selectie de Catalina George)