Klaus Iohannis, nemulțumit de

Klaus Iohannis, nemulțumit de

România are încă domenii cu performanţe slabe şi procese nefinalizate, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, astăzi la Palatul Cotroceni, la evenimentul de aniversare a 25 de ani de parteneriat între Grupul Banca Mondială şi România.

"Dincolo de încărcătura simbolică a acestui moment aniversar, trebuie să recunoaştem că avem încă domenii cu performanţe slabe şi procese nefinalizate. Cu siguranţă că puteam să valorificăm mai bine până la acest moment beneficiile ce decurg din statutul de membru al Uniunii Europene. Puteam să utilizăm mai bine asistenţa pe care instituţii internaţionale, precum Banca Mondială, ne-au furnizat-o. Parteneriatul dintre Grupul Băncii Mondiale şi România este expresia unei colaborări ample, pe diverse domenii socio-economice, şi, totodată, reflectă o evoluţie complexă a rolului Băncii Mondiale în agenda de reformă a României", a spus Iohannis, citat de Agerpres. 

Potrivit şefului statului, continuarea reformelor este esenţială dacă se doreşte o dezvoltare sustenabilă şi o economie care produce prosperitate pentru cetăţeni. 

El a arătat că reforma administraţiei publice şi îmbunătăţirea administrării fiscale sunt capitole importante în priorităţile României. 

"Avem nevoie de o administraţie eficientă, care să răspundă pe deplin nevoilor cetăţenilor noştri. Apreciem contribuţia pe care Banca Mondială o aduce la îmbunătăţirea calităţii actului de guvernare în România. Combaterea sărăciei şi promovarea unei creşteri incluzive reprezintă o altă prioritate a parteneriatului nostru cu Banca Mondială. Doar o Românie mai echitabilă şi mai prosperă pentru toţi românii poate fi o Românie mai puternică la nivel european şi global. Mai mult decât atât, sectoare esenţiale precum educaţia şi sănătatea reprezintă nucleul unei Românii mai performante", a adăugat şeful statului. 

Colaborarea cu Banca Mondială a adus beneficii reciproce, a mai arătat Iohannis. 

"Mă bucură faptul că, de-a lungul acestor ani, am devenit un exemplu pentru alte ţări în promovarea unor reforme, inclusiv în lupta anticorupţie, iar Banca a preluat aceste experienţe de implementare pentru a le disemina în alte state", a afirmat el. 

Şeful statului apreciază că parteneriatul cu Banca Mondială este unul de succes. 

"Putem afirma fără tăgadă că este un parteneriat de succes care s-a dezvoltat în mod considerabil pe parcursul acestor ani. 25 de ani de activitate continuă a Băncii Mondiale în România nu este un lucru puţin. Banca Mondială a fost alături de România încă din perioada de tranziţie la o economie de piaţă, a susţinut eforturile noastre de aderare la UE, dar şi agenda de post aderare şi cea de convergenţă", a declarat Iohannis. 

Şeful statului a subliniat că în 25 de ani România s-a transformat, făcând eforturi de modernizare şi înscriindu-se pe o traiectorie pozitivă din punct de vedere economic. 

"România este acum o democraţie consolidată, fiind o sursă de stabilitate într-o regiune cu provocări complexe. Suntem un partener credibil, angajat în susţinerea statului de drept, în apărarea libertăţilor fundamentale şi în promovarea economiei de piaţă", a spus Iohannis. 

El a vorbit şi despre ataşamentul României faţă de valorile europene. 

Iohannis şi-a exprimat speranţa că implicarea Băncii Mondiale în România va continua prin dezvoltarea de noi proiecte de succes, astfel încât rezultatele parteneriatului să fie un model pentru alte ţări în promovarea reformelor. 

La eveniment participă premierul Dacian Cioloş şi membri ai Cabinetului, consilieri ai preşedintelui Iohannis.