Doi judecători au dispus oprirea reținerilor și a expulzărilor, fără însă a se pronunța asupra legalități decretului lui Trump.
Doi judecătoare au suspendat sâmbătă seara, în două hotărâri separate, decretul emis în ajun de Donald Trump, care interzicea intrarea în Statele Unite a resortisanților din șapte state, considerate cu risc terorist maxim.
Ordinul prezidențial a fost atacat în justiție de mai mulți avocați și organizații pentru drepturile omului, printre care American Civil Liberties Union (ACLU), după ce între 100 și 200 de pasageri provenind din țările asupra cărora s-a emis interdicția au fost opriți pe aeroporturi, la aterizarea în Statele Unite.
Confuzia s-a prelungit sâmbătă, unii dintre aceștia fiind eliberați și lăsați să intre.
Decretul lui Trump și blocarea celor câtorva zeci de persoane pe aeroporturi au provocat manifestații ale stângii. Astfel, protestatarii au ocupat o parte a aeroportului JFK din New York, pentru duminică fiind anunțate alte manifestații.
Judecătoarea Anne Donelly, numită de Barack Obama la curtea federală din Brooklin, a ordonat suspendarea reținerilor și expulzarea străinilor respinși, apreciind că măsura dictată de Donald Trump produce „o daună ireparabilă”.
Judecătoarea Donelly a considerat că aceștia au avut pur și simplu „ghinionul” de a se afla în avion la intrarea în vigoare a decretului prezidențial. Însă ea nu s-a pronunțat asupra legalității măsurii, contestate de reclamanți.
În Alexandria, statul Virginia, judecătoarea Leonie Brinkema, numită de Bill Clinton, a suspendat pentru șapte zile expulzarea deținătorilor de permise de rezidență (cărți verzi), reținuți pe aeroportul Dulles din Washington.
Țările vizate de decretul emis de Donald Trump sunt: Irak, Siria, Iran, Libia, Yemen, Sudan și Somalia, toate cu populații majoritar musulmane, considerate că reprezintă un potențial de terorism ridicat.
Toți resortisanții, chiar și cei cu dublă cetățenie sau cetățeni ai unei alte țări, intră sub incidența decretului prezidențial, dacă s-au născut într-una din cele șapte țări, a precizat Casa Albă.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Libanul sau Afganistanul nu fugurează pe lista neagră.
Iranul și-a anunțat intenția ca, în semn de represalii, să aplice o măsură similară cetățenilor americani. Și parlamentarii din Irak au vorbit despre posibilitatea unei astfel de măsuri, într-o țară unde se află acum circa 6000 de militari americani.