Justiția americană blochează reluarea execuțiilor

Un tribunal american a suspendat, luni, punerea în aplicare a execuțiilor federale pentru condamnații la pedeapsa capitală, care urmau să reia după 17 ani de întrerupere sub impulsul guvernului Donald Trump, în ciuda opoziției rudelor victimelor sau a cercurilor religioase și într-un context de criză sanitară.

Judecătoarea federală Tanya Chutkan, din Washington, a convenit luni dimineață cu avocații lui Daniel Lee, care urma să fie executat, câteva ore mai târziu, prin injecție letală, în penitenciarul Terre-Haute din nordul Indianei,și cu avocații altor trei trei bărbați care urmau să moară până la sfârșitul lunii august.

Toți au fost condamnați la moarte de instanțele federale pentru ucidere de minori.

Judecătoarea Tanya Chutkan a declarat că omorurile „ocolesc procesul legal legitim” atunci când mai multe recursuri nu au fost soluționate.

Condamnații la moarte spun că protocolul de execuție - o doză letală de pentobarbital - le-ar provoca suferințe „ireparabile” încălcând astfel prevederile Constituției, argument folosit adesea de adversarii pedepsei cu moartea.

Departamentul de Justiție este de așteptat să conteste această decizie. Contestațiile pot merge la Curtea Supremă a țării.

Daniel Lee, 47 de ani, fost susținător al supremației albe, a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea unui cuplu și a fiicei lor în vârstă de opt ani.

În Statele Unite, majoritatea crimelor sunt judecate la nivel de stat, dar justiția federală se poate sesiza cu privire la cele mai grave acte (atacuri teroriste, crime rasiste ...) sau cele săvârșite în baze militare, între mai multe state sau pe rezervațiile amerindiene.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, inclusiv Timothy McVeigh, care a fost responsabil pentru atentatele din Oklahoma City (168 morți în 1995), în 2001. Ultima execuție federală datează din 2003.

După ce a anunțat reluarea execuțiilor, anul trecut, ministrul Justiției, Bill Barr, și-a stabilit calendarul pentru luna iunie, în momentul în care cazuri de coronavirus erau în creștere în mare parte a teritoriului american.

Or, o execuție implică multe persoane: „personalul închisorii, avocați, rude ale victimelor sau acuzaților, jurnaliști, un capelan ...”, enumeră pentru AFP Robert Dunham, directorul Centrului pentru Informații privind pedeapsa cu moartea (DPIC).

Este „iresponsabil să se facă atât de multe execuții într-un timp atât de scurt", în acest context al crizei de sănătate, a estimat Dunham, denunțând o „instrumentalizare politică a pedepsei capitale”.

Suportul pentru pedeapsa cu moartea s-a erodat în rândul americanilor, potrivit sondajelor, dar rămâne puternic în rândul alegătorilor republicani, dintre care 77%  susțin pedeapsa capitală.

Donald Trump, care candidează pentru un al doilea mandat la 3 noiembrie, solicită în mod regulat o consolidare a utilizării acestei sancțiuni finale, în special pentru ucigașii de polițiști sau pentru traficanții de droguri.

Președintele SUA nu a răspuns la numeroasele apeluri la clemență pentru Daniel Lee.

„În calitate de susținătoare a președintelui Trump, mă rog să-mi audă mesajul: executarea lui Danny Lee pentru uciderea fiicei și nepoatei nu este ceea ce îmi doresc și va aduce mai multă durere pentru familia mea”, a spus Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, într-o scrisoare deschisă.

În același timp, împreună cu alți membri ai familiei, a obținut o amânare a execuției săptămâna trecută din cauza epidemiei de coronavirus.

Aceștia au afirmat că se confruntă cu o alegere imposibilă între dreptul  de a participa la ultimele momente ale persoanei condamnate și respectarea sănătății lor.

La rândul lor, o mie de lideri religioși, catolici și evanghelici, l-au chemat pe președintele Trump  să se „concentreze pe protecția vieții și nu pe execuții” în aceste vremuri ale Covid-19.

Săptămâna trecută,  Uniunea Europeană i-a cerut lui Donald Trump să „reconsidere” o poziție care, potrivit blocului comunitar, „merge împotriva unei tendințe generale în Statele Unite și în lume de a elimina pedeapsa cu moartea, prin lege sau în practică ”.

22 de execuții au avut loc în 2019 în Statele Unite și șapte de la începutul acestui an.