Reprezentanţii a peste 45 de instituţii de presă independente din Federaţia Rusă, susţinuţi de organizaţia internaţională Reporteri fără frontiere şi câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, jurnalistul și redactorul șef de la Novaia Gazeta (Ziarul Nou), Dmitri Muratov, au înaintat o solicitare companiilor Big Tech să creeze un grup de lucru „Ingineri împotriva dictaturii”, pentru a preveni blocarea internetului rusesc.
„Noi, reprezentanții presei independente ruse și ai organizației internaționale neguvernamentale Reporteri fără frontiere, vă rugăm să atrageți atenția asupra posibilității unei închideri complete a spațiului de informare online rusesc și vă invităm să creați un grup de lucru „Ingineri împotriva dictaturii” pentru a dezvolta soluții care să prevină închiderea Rusiei din restul lumii. Autoritățile ruse se pregătesc pentru realegerea lui Vladimir Putin în 2024. Vor deveni din ce în ce mai intoleranți la orice declarații care contrazic versiunea oficială a Kremlinului”, au scris jurnaliştii ruşi.
Argumentele presei independente din Rusia
Reprentanţii presei independente ruse au atras atenţia că toate mass-media independente din Rusia au fost distruse în țară, majoritatea jurnaliştilor independenţi au fost forţaţi să plece, iar ca urmare a legilor care limitează libertatea de exprimare, jurnaliștii și alți cetățeni primesc pedepse cu închisoarea extrem de dure, inclusiv 15 ani pentru „dezinformare” despre armata rusă.
„După invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022, majoritatea site-urilor importante, cum ar fi Facebook și Instagram, au fost interzise din segmentul rus al rețelei. Doar două platforme majore au supraviețuit parţial: Telegram și YouTube. Acestea sunt singurele spații de informare rămase jurnaliștilor ruși, care încearcă să-și informeze concetățenii despre realitatea războiului purtat în numele lor de Vladimir Putin. Pe măsură ce perioada preelectorală se apropie, avem motive întemeiate să bănuim că din toamna viitoare YouTube și Telegram ar putea fi blocate complet în Rusia, ceea ce va transforma peste 140 de milioane de oameni în ostatici ai aparatului de propagandă de stat.
Nu vrem să ne aflăm într-o nouă eră a Războiului Rece. Este necesar să restabilim urgent legătura cetățenilor ruși cu o varietate de informații și cu restul lumii. Esența internetului este să ofere această funcție. Principalele servicii de internet care se află în zona dumneavoastră de responsabilitate au devenit principalii actori ai acestei misiuni: rețelele sociale, motoarele de căutare și magazinele de aplicații sunt ușa care duce către lumea informațiilor deschise. Trebuie să restabiliți accesul la ele. În caz contrar, cetățenii Rusiei vor rămâne blocați în întuneric, singuri cu președintele lor”, au argumentat jurnaliştii ruşi.
Soluţiile propuse de jurnaliştii ruşi
Autorii demersului susţin că există deja soluții tehnice pentru ca serviciile big tech să revină sau să rămână disponibile în Rusia, iar Alianța Inginerilor Împotriva Dictaturii le-ar putea dezvolta. „Permiterea „domain fronting” în interiorul soluțiilor cloud, pe care Kremlinul nu le va putea dezactiva, poate fi foarte utilă pentru eludarea cenzurii. Folosind nume de domenii binecunoscute ale companiilor dvs., frontingul de domenii poate redirecționa traficul, astfel încât, dacă sunt blocați, cetățenii ruși să poată păstra accesul la media online.
Întrucât corporațiile rusești încă folosesc soluții cloud pentru a face afaceri, autoritățile ruse nu vor putea bloca frontingul de domenii fără a le cauza prejudicii financiare. Promovarea accesului la site-uri blocate în Rusia prin intermediul browserului Tor securizat prin răspândirea adreselor URL prin reclame este, de asemenea, o modalitate excelentă de a ajuta cetățenii ruși să acceseze spațiul internet necenzurat. Facem apel la cele mai mari companii de tehnologie să ni se alăture eforturilor noastre de a preveni blocarea platformelor sociale de top din Rusia și de a vorbi pentru drepturile civile ale oamenilor din întreaga lume.
Acum noi, ca grup de mass-media independentă rusă, trebuie să stabilim un canal de comunicare între reprezentanții platformelor dumneavoastră și noi - și să dezvoltăm împreună soluții pentru reunirea cetățenilor ruși cu mass-media independentă. Propaganda lui Putin nu ar trebui să obțină monopolul asupra informării rușilor”, au punctat reprezentanţii presei libere din Rusia.