Jurnaliștii britanici, băgaţi „între coperţi” la DIICOT pentru falsul cu „traficanţii”

Jurnaliștii britanici, băgaţi „între coperţi” la DIICOT pentru falsul cu „traficanţii”

Ziaristul britanic Stuart Ramsay și alţi doi colegi de la Sky News, care au realizat falsa anchetă privind „traficanţii” de arme din România, sunt urmăriţi penal de procurorii DIICOT.

Procurorii antitero au extins urmărirea penală cu privire la cei trei jurnaliști de la Sky News, în frunte cu Stuart Ramsay, pentru infracţiunea de complicitate la comunicare de informaţii false, în urma așa-zisei anchete în care România era prezentată drept ţară de origine a armelor pe care teroriștii le-au folosit în Europa.

Informaţia apare în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor trei bărbaţi - fraţii Attila Csaba și Levente Pantics, respectiv Aurelian Szanto - care au jucat rolul „traficanţilor” în materialul filmat de cei de la Sky News. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT vor solicita audierea jurnaliștilor prin comisie rogatorie, în Marea Britanie.

DIICOT va cere audierea prin comisie rogatorie a celor trei jurnaliști de la Sky News, care au realizat falsul reportaj.

Cât despre protagoniștii români, judecătoarea de drepturi și libertăţi Mariana Constantinescu de la Curtea de Apel București motivează că arestarea lor preventivă se impune întrucât faptele lor ar putea aduce atingere securităţii naţionale, prin inducerea în eroare a autorităţilor europene și a publicului că statul român nu ar gestiona traficul de arme.

Motivarea deciziei

Cei trei români s-au apărat susţinând că au fost la rândul lor induși în eroare de jurnaliștii britanici, care le-au spus că la finalul înregistrării va fi făcută menţiunea că „toate personajele și faptele sunt fictive”, însă instanţa a înlăturat această apărare.

„Nu în ultimul rând, și poate cel mai important în analiza aprecierii atitudinii inculpaților, judecătorul notează conduita acestora ulterior vizionării filmului. Aceștia au arătat că după vizionare au constatat absența mențiunii esențiale – în opinia lor - de la final, (care ar fi trebuit să confirme că toate personajele și faptele sunt fictive), însă nu au avut nicio inițiativă de a anunța autoritățile. Aceștia au înțeles gravitatea extremă a mesajului filmului, au înțeles, de asemenea, că aparența filmărilor era una cât se poate de reală, însă au rămas în pasivitate, fără a denunța faptele și pe jurnaliștii britanici”, a reţinut judecătoarea în motivarea deciziei din data de 12 august.

„Toate aceste acțiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene, a populației largi, din Europa și din România, cu privire la posibilitatea autorităților de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”, conchide magistratul.