Jurnalista Jessikka Aro și-a dat seama că munca sa de a scrie despre eforturile de dezinformare rusească prezintă un interes major, iar acum se încearcă să o reducă la tăcere. Un tribunal finlandez urmează să decidă dacă trolii pro-Kremlin au mers prea departe.
Crescută într-o ţară deseori ocupând primul loc în lume pentru libertatea presei, Aro nu si-ar fi putut imagina cât de virulent s-ar putea întoarce împotriva ei totul. Reporter fiind pentru postul public Yleisradio dorea să afle mai multe despre propaganda rusă din ce în ce mai răspândită în Finlanda, în special prin intermediul rețelelor sociale.
"Am crezut că este un fenomen foarte interesant și nou și că aceste platforme social media sunt o amenințare la adresa libertății de exprimare a poporului finlandez", a declarat Aro pentru DW. "Am vrut să mă uit mai profund la ea și să aflu cât de eficientă este o astfel de operațiune. Eram foarte uimită să aflu că este destul de mare - de fapt, super mare".
Dar strălucirea unei lumini s-a dovedit a fi un pericol pentru Aro. A început să publice ceea aflase despre trolli, mergând chiar într-o excursie la Sankt-Petersburg, Rusia, unde a intervievat lucrătorii de la o "fabrică de troll", care au fost plătiți pentru a crea conturi false online și a pompa povestiri false.
Reacția din partea pro-rusă a fost instantanee și aprigă. Aro a început să fie hărțuită în mediul online. Istoricul medical al acesteia a fost făcut public, poze tendențioase au fost publicate după ce au fost modificate în Photoshop și a fost catalogată ca fiind ,,un spion NATO”. Fiecare pas îi era urmărit, iar susținătorii Kremlinului nu se fereau să posteze fotografii cu jurnalista, făcute cu ocazia unor evenimente private, fără ca aceasta să știe că este fotografiată.
Cineva a trimis un text care se pretinde a fi de la tatăl ei, care a murit două decenii mai devreme. "Speram că poate se va termina, dar s-a înrăutățit și mai rău", a spus Aro. "Chiar și prietenii mei au început să comenteze aceste lucruri despre mine, așa că mi-am dat seama cât de mare este influenţa lor".
Jessikka Aro a câștigat Marele Premiu pentru Jurnalism în Finlanda. Apoi a decis să oprească hărțuirea online și să își dea în judecată agresorii pentru urmărire, defăimare și incitare la defăimare. Procurorul responsabil de caz a propus pedeapsa cu închisoarea pentru cei dați în judecată. Verdictul curții va fi pronunțat în cursul zile de azi.
Cu acest caz, există o șansă pentru o lege pentru că trolli se produc în spații fără legi. Aro a fost una dintre primii jurnaliști care au raportat despre" fabrica de trolli "din Rusia în 2015. Ar fi potrivit dacă cazul ei ar marcat momentul să închidă cel puțin unii trolli. Aşa a reuşit Aro să transforme internetul dintr-un ticălos într-un binefăcător. A strâns mai mult de 30.000 de dolari (26.000 de euro) pentru o investigație și o carte care va fi publicată în februarie intitulată "Imperiul Troll al lui Vladimir Putin".