Jurnalista Alsu Kurmaşeva de la Radio Liberty va primi Premiul Internațional pentru Libertatea Presei 2024

Jurnalista Alsu Kurmaşeva de la Radio Liberty va primi Premiul Internațional pentru Libertatea Presei 2024 Alsu Kurmasheva / sursa foto: wikipedia

Jurnalista Serviciului tătaro-bașkir al Radio Liberty Alsu Kurmaşeva, jurnalista de investigații din Niger Samira Sabou, jurnalista palestiniană Shrouq al-Aila și jurnalista din Guatemala Quimy de Leon sunt laureatele Premiului Internațional pentru Libertatea Presei al Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ) în 2024. Informaţia a fost postată pe site-ul organizației, potrivit unui comunicat al CPJ.

Premiul Internațional pentru Libertatea Presei, dat unei jurnaliste aruncate în pușcărie de regimul Putin

Kurmaşeva s-a aflat 288 de zile în detenţie într-o închisoare în Rusia. Ea a fost acuzată că a difuzat știri false despre armata rusă. Motivul arestării ei a fost cartea scrisă de ea 'Nu, războiului! 40 de relatări ale rușilor care se opun invaziei împotriva Ucrainei', publicată de editorii Idel.Realii.

Pe 19 iulie Curtea Supremă a Republicii Tatarstan a condamnat-o pe jurnalistă la 6,5 ​​ani de închisoare. La 1 august jurnalista a fost eliberată în cadrul unui schimb masiv de deţinuţi între Statele Unite și Rusia.

'Această recunoaștere din partea Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) înseamnă foarte mult pentru mine. CPJ a jucat un rol-cheie în campania pentru eliberarea mea, fapt pentru care îi voi fi mereu recunoscătoare. Sunt onorată să stau alături de trei jurnaliști remarcabili ale căror povești de curaj și rezistență continuă să mă inspire', a declarat Kurmaşeva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistă din Niger, premiată

Samira Sabou e una dintre cele mai renumite jurnaliste de investigație din Niger. Ea a fost arestată și urmărită penal pentru reportajele ei despre activitățile guvernului nigerian.

Shrouq al-Aila a preluat compania independentă de producție Ain Media după ce soțul ei - unul dintre co-fondatorii companiei - a fost ucis în timp ce relata despre luptele din Fâșia Gaza.

Quimy de Leon este co-fondatoarea Agenţiei Prensa Comunitaria, o agenție de presă specializată în probleme de mediu și drepturile omului.

Ce este Premiul Internațional pentru Libertatea Presei

'Premiul Internațional pentru Libertatea Presei simbolizează activitatea importantă pe care o desfăşoară jurnaliștii din întreaga lume pentru a relata realitățile, în pofida încercărilor acerbe de a se suprima adevărul', a declarat directoarea Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor, Jodie Ginsberg.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor îi va conferi premiul postum lui Christophe Deloire, care a fost directorul general al Reporteri fără Frontiere, fiind vorba de Premiul Gwen Ifill pentru Libertatea Presei, care este acordat anual pentru recunoașterea angajamentului față de libertatea presei. Deloire a murit în iunie 2024, din cauza complicațiilor provocate de cancer.

(www.severreal.org - Traducere: Violeta Drăguță, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei