A jurat cetăţeanul SÂRB Victor Ponta CREDINŢĂ regimului de la Belgrad?
- Adrian Pătrușcă
- 2 februarie 2018, 18:03
Evenimentul zilei a aflat că Ponta este cetăţean sârb cu drepturi depline, nu onorific. Fostul premier refuză să facă o precizare clară într-un sens sau altul.
Pe 11 ianuarie 2018, ziarul Blic informa în exclusivitate că fostul premier român a primit cetăţenia sârbă în acea zi.
„Ponta este actualul preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României şi va primi un paşaport sârb”, scria cotidianul belgrădean. Ziarul adăuga că fostul premier a fost la Belgrad la mijlocul anului trecut unde a promis că va susţine intrarea Serbiei în Uniunea Europeană.
Blic amintea că Ponta a fost prezent la o sesiune a Parlamentului Serbiei din august 2016, atunci când Aleksandar Vucici, pe atunci premier, şi-a prezentat programul politic. Cu acea ocazie, Ponta a declarat că Serbia a fost întotdeauna cel mai bun vecin şi prieten al României şi ar trebui să intre în UE cât mai repede posibil.
„Eu sunt consilierul onorific al domnului Vucici (preşedintele ţării – n.r.) din 2016 şi am primit această calitate onorifică şi onorantă”, a declarat Ponta pentru Hotnews. Site-ul „Ştiri pe surse” a publicat o declaraţie mai explicită a fostului premier, în care acesta spune: „Este o cetăţenie onorifică. Când mă lămuresc ce presupune vă spun.”
Or, ziarul de la Belgrad nu pomenea nimic despre o cetăţenie onorifică. Din surse diplomatice, EVZ a aflat că în realitate Victor Ponta ar fi primit cetăţenia sârbă deplină.
Diferenţa dintre cele două este foarte mare: în vreme ce prima este un titlu oferit de o ţară unui cetăţean străin în semn de recunoaştere a serviciilor aduse respectivei naţiuni, cetăţenia deplină oferă beneficiarului toate drepturile, inclusiv pe cel de a alege, de a fi ales şi de a ocupa o demnitate publică.
În plus, pentru a dobândi cetăţenia unui stat este nevoie ca pretendentul să depună un jurământ de credinţă faţă de acesta.
Mai mult, potrivit Legii Cetăţeniei a Republicii Serbia, publicată în Monitorul Oficial de la Belgrad, nr. 135/04, aceasta se poate obţine prin naştere pe teritoriul ţării, descendenţă, în conformitate cu tratatele internaţionale sau la cerere. Cum nu i se cunoaşte o descendenţă sârbă, cum s-a născut la Bucureşti şi nici nu face obiectul vreunor tratate internaţionale, rezultă conform Articolului 22 al legii că fostul prim-ministru român a trebuit să depună o cerere.
Serbia permite dubla cetăţenie.
Evenimentul zilei i-a cerut fostului premier să răspundă clar dacă cetăţenia sârbă pe care a primit-o este una deplină sau una onorifică. Victor Ponta ne-a trimis un link la un articol despre actorul britanic Ralph Fiennes, care a primit cetăţenia onorifică sârbă în septembrie anul trecut, sugerând astfel că şi cetăţenia sa ar fi onorifică. Însă Ponta a refuzat să precizeze cu subiect şi predicat ce fel de cetăţenie a primit din partea regimului de la Belgrad: „Scrieţi ce vreţi”, a spus el.