După ce a înăbuşit în sânge, săptămâna trecută, revolta călugă rilor budişti, junta din Myanmar a trecut la interogarea, arestarea şi chiar lichidarea opozanţilor care au scăpat cu viaţă, informează corespondenţii săptămânalului german „Der Spiegel“ la Rangoon.
Armata are liste întregi cu suspecţi, fotografiaţi sau filmaţi în timpul amplelor proteste din 24 şi 25 septembrie. Există zvonuri că regimul de la Rangoon i-ar fi împărţit în patru categorii: simpli trecători, persoane care s-au oprit şi au privit manifestaţiile, oameni care au aplaudat şi indivizi care s-au alăturat demonstranţilor.
Oficial, riposta împotriva călugărilor s-a încheiat, însă martorii oculari susţin contrariul. „Vă rog, nu credeţi ce spun membrii juntei. Represiunea continuă în fiecare noapte. Militarii merg noaptea în suburbii şi ucid oameni“, a declarat un tânăr din Okalapa, de unde au venit majoritatea călugă rilor care au protestat pe străzile din Rangoon.
În ţară este „linişte şi pace“, iar intervenţia militară împotriva călugărilor s-a soldat cu doar 13 morţi, afirmă autorităţile din Myanmar, dar opoziţia, presa occidentală şi chiar unii diplomaţi apreciază că este vorba despre câteva sute. În plus, mii de opozanţi au fost arestaţi sau sunt daţi dispăruţi.
„Este o pace a cimitirelor şi a închisorilor“, spune, cu amărăciune, Soe Aung, liderul unei coaliţii a forţelor de opoziţie, cu sediul în Thailanda. Potrivit cotidianului britanic „The Times“, circa 1.700 de protestatari sunt încarceraţi în sediul fostului Institut Tehnologic din Rangoon, transformat peste noapte într-un adevărat „gulag secret“.
Săptămâna aceasta au început să apară şi primele dovezi ale masacrului. Mişcarea de opoziţie Vocea Democratică a Burmei a dat publicităţii o înregistrare video în care se poate vedea cadavrul unui călugăr ucis în bătaie şi aruncat într-un râu. În plus, presa occidentală a mai aflat că numeroşi copii şi părinţii lor au fost ucişi în curtea unui liceu.
Presiuni de la Washington Prima doamnă a SUA, Laura Bush, a cerut juntei militare să cedeze puterea şi Consiliului de Securitate ONU să adopte o rezoluţie în vederea unei tranziţii paşnice spre democraţie a Myanmarului. „Statele Unite consideră că este timpul ca generalul Than Shwe şi junta sa plece. Facem apel la celelalte guverne să se alăture SUA pentru a condamna folosirea violenţei de către juntă şi să depună eforturi pentru restabilirea libertăţii în Birmania (fosta denumire a ţării - n.r.)“, afirmă Laura Bush într-o declaraţie scrisă adresată Comisiei pentru afaceri externe din Senatul american.