Evenimentul Zilei > Social > Junii Sibiului vin la Festivalul Internaţional de Teatru
Junii Sibiului vin la Festivalul Internaţional de Teatru

Junii Sibiului vin la Festivalul Internaţional de Teatru

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” va pune în scenă vineri, la ora 19.30, în centrul oraşului, spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Sibiu în Piaţa Mare, târg de n-are asemănare!”, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS).

Negustori din Lipsca, cojocari din Mărginime, saşi curelari din Hochfeld, guvernatori, boieri moldoveni, breslaşi şi lăutari din Sibiu. Costumele, muzica, dansurile, decorul – sunt ingredientele unui spectacol, ce valorifică elemente istorice, etnice şi antropologice.

„La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are-asemănare”este construit din două părţi. Prima parte recreează atmosfera târgurilor de altădată din Piaţa Mare a oraşului, aşa că în spatele tarabelor se vor aşeza negustori cu mărfuri multe, venite tocmai din Lipsca, Istanbul ori Franţa, fie că e vorba de cojoace mari şi cojocele, de curele bune din piele, mătăsuri fine franţuzeşti şi catifea de calitate, de butoaie, din lemnul cel mai bun, de fag”, promit organizatorii festivlaului.

În cea de-a doua parte, imaginea târgului baroc este contrapunctată de cea a Sibiului contemporan, mai precis a anului 2007, când în Piaţa Mare şi-au dat întâlnire diferite popoare, prin intermediul evenimentelor culturale şi al turiştilor. Momentele coregrafice inedite, pregătite special pentru spectacol sunt: dansul ardelenesc de câmpie, corăgheasca specifică moldovenilor, căluşerul ardelenesc, brâul de la Răşinari, poloneză şi gavota, informează www.agerpres.ro.

 Acest proiect aşază istoria într-o formă accesibilă publicului larg – spectacolul şi recreează o secvenţă de viaţă de mare importanţă în Sibiul baroc – târgul. Ritmul, mişcarea şi cromatica bogată a spectacolului anulează barierele lingvistice, în cazul spectatorilor străini, care pot să descopere aspecte din civilizaţia şi istoria românească, spectacolul funcţionând astfel că o punte de legătură între comunităţi.