Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu este îngrijorat că alte țări ar putea urma exemplul Marii Britanii, deoarece vor vedea că „nu merită să plece”.
Întrebat de Bild am Sonntag (ediția de duminică a Bild) ce se va întâmpla dacă și alte state vor dori să iasă din UE, după modelul Marii Britanii, Jean-Claude Juncker a respins ideea, dând de înțeles că Bruxelles-ul îi va aplica Londrei o lecție ce va descuraja eventualii amatori de Exit.
Afirmând că, după Brexit, Marea Britanie va fi tratată ca o țară „terță”,
Juncker a afirmat că aceasta va trebui să se obișnuiască cu statutul de ne-membră: „În Europa, mănânci ce ți se pune pe masă sau pleci”.
Liderul CE a mai spus: „Exemplul britanic îi va face pe toți să înțeleagă că nu merită să plece”. Și a adăugat: „Dimpotrivă, statele rămase se vor îndrăgosti din nou unele de altele și își vor reînnoi jurămintele față de Uniunea Europeană”.
Dorința lui Juncker este ca la summit-ul din 25 martie de la Roma, liderii europeni să declare „Europa este viitorul nostru comun”.
El a mai declarat că mai multe țări vor intra în UE, dar nu în timpul mandatului său, care va dura până în 2019, deoarece nici una dintre candidate nu îndeplinește încă condițiile.
Întrebat dacă Uniunea Europeană ar fi capabilă să facă față unui război comercial cu Statele Unite, Juncker a răspuns: „Un război comercial nu ar fi nici în interesul Europei, nici în interesul Statelor Unite”.
Joi, 16 martie, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că administrația Trump nu își dorește să intre în războaie comerciale, însă că anumite relații comerciale trebuie schimbate pentru a deveni mai corecte.