Cuvintele preşedintelui Comisiei Europene au suscitat imediat indignarea şi ironia parlamentarilor britanici, după ce acesta a lansat un atac extrem de dur împotriva presei libere. Juncker a spus că „tocmai jurnaliştii englezi l-au etichetat ca subiect cu înclinaţii spre alcool” . Iar replicile nu au întârziat să apară: „Juncker a înnebunit complet. Cuvintele sale nu sunt altceva decât cretinisme grosolane”.
După mintea preşedintelui Comisiei Europene, dreptul de a scrie s-a transformat recent într-o ''violare a drepturilor fundamentale'' ale personalităţilor publice. El însuşi ar fi una dintre ''victime'' a invaziei jurnaliştilor, mai ales a celor britanici. Intervievat de către media austriece, Juncker a invocat ''limite ale dreptului de a scrie'' şi a acuzat presa că i-a acordat şi rezervat în ultimii ani, ''o atenţie bolnăvicoasă'': ''Jurnaliştii nu respectă nici măcar drepturile fundamentale ale actorilor instituţionali. Odată terminat mandatul meu, această atenţie mediatică bolnăvicoasă, fiţi siguri că mă va urmări''.
Liderul european a remarcat inviolabilitatea dreptului la intimitate şi apoi a condamnat invazia anchetelor conduse în ceea ce-l priveşte, din partea presei, în special cea britanică: "Presa din Regatul Unit este în mod special agresivă în privinţa vieţii mele private. A atentat în mod constant la aceasta. Nu există zi ca să nu arate cu degetul spre mine. Dreptul la bârfe nu trebuie să degenereze prin violarea sferei personale ale individului''. Preşedintele Comisiei a susţinut că ar fi tocmai jurnaliştii englezi care-l etichetează ''subiect cu înclinaţii spre alcool''.
După ce a exprimat astfel de comentarii despre presa liberă, preşedintele Comisiei s-a arătat ''optimist'' în ceea ce priveşte negocierile pentru Brexit. După părerea lui Juncker, acordul final dintre Londra şi Bruxelles ar trebui semnat cam ''în două săptămâni'', titrează Il Giornale.
Vorbind tot de relaţiile cu Regatul Unit, liderul european şi-a exprimat propria părere de rău că n-a putut participa personal la campania pentru referendumul Brexit care a avut loc în 2016 în Marea Britanie: ''Dacă guvernul condus de Cameron ar fi autorizat exponenţii Comisiei să ia parte la iniţiativele comitetelor filoeuropene, rezultatul ar fi fost cu siguranţă altul. Dacă colegii mei comisari, ar fi avut posibilitatea să participe la dezbaterile pentru referendum din 2016, bunul simţ şi raţiunea ar fi prevalat asupra propagandei confuze a Brexitiştilor. Din păcate, Cameron a spus că n-ar trebui să ne amestecăm şi, în consecinţă, astăzi britanicii se află în situaţia de a se confrunta cu dificultăţi din ce în ce mai mari şi negocieri din ce în ce mai istovitoare''.
Enunţurile lui Juncker la adresa libertăţii presei şi a campaniei pentru referendumul din 2016 au suscitat critici şi ironii în parlamentul britanic. Personalităţi eminente au ridiculizat ostentativ cuvintele liderului european. De exemplu, Sir Bill Cash, deputat conservator, a declarat: ''Juncker a înnebunit complet. Cuvintele sale nu sunt altceva decât cretinisme grosolane''.
Indignat de comentariile politicianului luxemburghez a fost şi laburistul Frank Field: ''Ideile lui Juncker privind libertatea presei şi răspunsul referendumului asupra Brexit, nu vor face altceva decât să crească profundul dezinteres al cetăţenilor europeni faţă de aroganţii de culoare gri, birocraţi ai Bruxellesului''. Un comentariu la cuvintele preşedintelui Comisiei, a fost lăsat de ex ministrul grec al Economiei, Yanis Varoufakis: ''Unica hotărâre inteligentă luată de David Cameron a fost tocmai aceea de a-i interzice lui Jucker să participe la iniţiativa comitetelor pentru Remain. Dacă preşedintele Comsiei ar fi intrat în joc în apărarea rămânerii Londrei în Uniune, Brexitul ar fi câştigat cu 51%, dar cu 80% pentru''.