Depresia severă afectează aproxivativ 5,9% dintre adolescente şi 4,6% dintre adolescenţi şi este asociată cu deficienţe funcţionale, risc de suicid şi risc de depresie la vârsta adultă.
Cercetătorii de la Duke University Medical Center, din Statele Unite ale Americii au realizat un studiu pe 196 de adolescenţi (86 băieţi şi 110 fete) care au fost trataţi pentru depresie (cu fluoxetin hidroclorid, terapie cognitiv comportamentală, o combinaţie a celor două sau prin metode placebo) şi i-au monitorizat timp de cinci ani.

Tratamentul nu previne recurenţa

În proporţie de 96,4%, pacienţii şi-au revenit imediat după tratarea episoadelor de depresie, însă aproape jumătate dintre ei au avut parte de o revenire a bolii.
"Contrar aşteptărilor noastre, nici tratarea cu succes în perioadă scurtă şi nici combinaţia de medicamente şi terapie nu au prevenit riscurile recurenţei", arată cercetătorii. "Oricum, cei care nu răspund la tratamentul pe termen scurt sunt mai expuşi la revenirea episoadelor depresive, faţă de cei care au răspuns parţial sau în totalitate. De asemenea, riscurile sunt mai mari la fete", spune John Curry, unul dintre cercetători, citat de www.medicalnewstoday.com.

Risc crescut de suicid

Adolescenţii care au şi tulburări de anxietate sunt expuşi mai mult riscului de recurenţă, iar în cazul celor ce s-au confruntat pentru a doua oară cu boala cercetătorii au observat o rată mai mare a gândurilor suicidale.
Conform cercetătorilor, aceste rezultate demonstrează nevoia ca specialiştii să majoreze eforturile pentru prevenirea recurenţei, prin monitorizarea simptomelor şi terapii cognitiv comportamentale.