Un disident belarus, care a primit azil politic în Ecuador în 2009, imploră acum statul sud-american să nu îl trimită înapoi în ţară, unde ar putea fi ucis pentru că a dezvăluit acte de corupţie ale guvernului de la Minsk. Soarta sa urmează să fie decisă mâine de autorităţile de la Quito, la mai puţin de o săptămână după ce Ecuadorul a anunţat că îi acordă azil politic fondatorului Wikileaks, Julian Assange, aflat în prezent în clădirea Ambasadei Ecuatorului la Londra.
Aliaksandr Baranko a părăsit Belarusul în urmă cu 3 ani, după ce a făcut dezvăluiri privind afacerile cu petrol derulate de înalţi oficiali ai fostului sovietic, inclusiv de preşedintele Alexander Lukaşenko şi rude ale acestuia. Se pare însă că bărbatul, care s-a ocupat cu anchetarea acestor afeceri, este în pericol de a-şi pierde statutul de refugiat politic, urmând să fie trimis înapoi în Belarus, ţară condusă de 18 ani de un preşedinte considerat "ultimul dictator din Europa". Barankov fusese acuzat de procurorii din ţara sa de şantaj şi fraudă. El a susţinut însă că acuzaţiile sunt false, pentru a-l discredita după ce a dezvăluit cazul de corupţie. "Este uşor să acuzi pe cineva în această ţară, pentru că poliţia, judecătorii şi procurorii sunt angajaţi ai preşedintelui şi ai familiei sale", a declarat, prin telefon, Barankov, potrivit Daily Mail.
Belarusul consideră că "ospitalitatea" altui stat poate fi limitată de factori geostrategici. În ultimii 3 ani, autorităţile de la Minsk au făcut presiuni pentru extrădarea tânărului, însă judecătorul de la Înalta Curte a Ecuadorului, Carlos Ramirez, a refuzat acest lucru.
În urmă cu o lună însă, preşedintele Lukaşenko a vizitat Ecuadorul, semnând cu acest prilej o serie de acorduri în domeniul comercial şi agricol, dar şi pentru un posibil schimb de diplomaţi.