Judectorul Danileţ critică OUG dat de Ponta privind Avocatul Poporului: „Nu esti magistrat, dar ai vechime de magistrat!”
- Ionel Stoica
- 3 iulie 2014, 14:23
Judecătorul Cristi Danileţ, memru al Consiliului Superor al Magistraturii, a criticat într-o postare pe blogul personal prevederile OUG Nr.48 din 26.06.2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, publicată pe 30 iunie.
„Ma întreb: cum e posibil ca o instituţie saă nu aibă nicio competenţă care să vizeze justiţia şi cu toate acestea conducatorul ei şi staff-ul ei juridic sa dobândească vechime ca şi cum ar fi magistraţi??,” se întreabă Cristi Danileţ, pe blogul personal în postarea "Nu eşti magistrat dar ei vechime de magistrat".
Potrivit judecătorului, săptămana trecută a apărut OUG 48/2014 “despre care nu imi amintesc sa fi avut loc dezbateri publice”. Ea se referă la instituţia Avocatului Poporului. Doua dispozitii i-au atras atenţia:
- La articolul 9, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) , cu următorul cuprins: (5) Perioada de îndeplinire a funcţiei de Avocat al Poporului constituie vechime în magistratură şi vechime în specialitate juridică.
- La articolul 36, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31 ) şi (32) , cu următorul cuprins: (31 ) Activitatea desfăşurată de personalul de execuţie de specialitate cu studii juridice în cadrul instituţiei Avocatul Poporului constituie vechime în specialitatea studiilor absolvite şi în magistratură, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 86 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
“Or, instituţia Avocatului Poporului nu are nicio legatură cu justiţia,” susţine magistratul. In acest sens, iata ce spune art. 15 alin. 4 din Legea 35/1997: (4) Nu fac obiectul activităţii instituţiei Avocatul Poporului şi vor fi respinse fără motivare petiţiile privind actele emise de Camera Deputaţilor, de Senat sau de Parlament, actele şi faptele deputaţilor şi senatorilor, ale Preşedintelui României, ale Curţii Constituţionale, ale preşedintelui Consiliului Legislativ, ale autorităţii judecătoreşti, precum şi ale Guvernului, cu excepţia legilor şi ordonanţelor.
“Mai mult, în proiectul de act normativ care a precedat OUG 48, proiect pus (nu se ştie data când) pe site-ul Avocatului Poporului, dispoziţiile criticate de mine nici măcar nu apreau. Oricum, ele nu au nicio legatură cu motivul pentru care a apărut aceasta OUG, şi anume `înfiinţarea, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului, a unui Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie`. Si încă ceva: nu exista avizul CSM pentru un astfel de act normative,” conchide Cristi Danileţ.
Băsescu, despre Victor Ciorbea: “I s-a mărit bugetul, i s-au creat facilităţi”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că Victor Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului, date fiind alocările bugetare de care se bucură, şeful statului menţionând că acesta nu va afecta, din slugărnicie, actele Guvernului.
Preşedintele a declarat că nu se poate spune că supremaţia Constituţiei este realizată, atâta vreme cât guvernele abuzează de ordonanţe de urgenţă şi atât timp cât au un Avocat al poporului, singurul care poate ataca Ordonanţe de urgenţă care este supus politic sau pe care îl cumperi cu facilităţi de ultimă oră, cum s-a întâmplat în şedinţa de Guvern trecută.
"Domnul Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revoluţie, i s-a mărit bugetul, i s-au creat facilităţi să cheltuiască atât cât are nevoie şi veţi vedea că marele fost sindicalist Ciorbea va fi un Avocat al Poporului docil", a spus Băsescu.