Judecătorul Ionuţ Matei agită CSM, ai cărui membri au încercat să treacă peste raportul Inspecției Judiciare şi să ajungă direct în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul plângerii depuse de magistratul ÎCCJ şi colegii lui din „completul negru” cu privire la reacţiile avocaţilor după condamnarea lui Robert Roşu în dosarul Ferma Băneasa.
Judecătorul Ionuţ Matei agită CSM, conform dezvăluirilor jurnaliştilor site-ului Lumea Justiţiei. Sursa citată a aflat ce s-a întâmplat în CSM după plângerea depusă de Matei cu privire la cazul avocatului Roşu.
Ionuţ Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie au depus o plângere în care acuzau că resimt presiuni din partea avocaţilor. După condamnarea lui Roşu la 5 ani cu executare, avocaţii şi unii judecători au protestat faţă de hotărârea celor 3.
Astfel, după ce l-au condamnat pe Robert Roşu în dosarul Ferma Băneasa, Matei, Dragomir și Ilie au fost deranjaţi de reacţiile venite de la avocaţi şi magistraţi. Peste 26 de barouri din România au remis comunicate de presă în care considerau condamnarea lui Roşu injustă.
De asemenea, mulţi avocaţi din România au ieşit pe stradă pentru a protesta faţă de situaţia colegului lor. În acest context, „completul negru” a formulat cererea de apărare a independenței autorității judecătorești şi depus-o la Inspecţia Judiciară.
Judecătorul Ionuţ Matei agită CSM
Luju.ro anunţă că „mai mulți membri CSM au forțat soluționarea pe repede înainte a cererii formulate de judecătorii ÎCCJ”. Se pare că membrii CSM au vrut să treacă peste Inspecția Judiciară și să trimită plângerea direct la Plen.
Sursa citată a dezvăluit că „manevra a eşuat”. Ce s-a întâmplat? O parte dintre membrii CSM au propus marți, 12 ianuarie 2021, în cadrul Comisiei nr. 1 a CSM, ca cererea să nu își urmeze traseul normal.
„Mai exact, să nu se aștepte raportul Inspecției Judiciare, ci să fie trimisă direct în Plenul CSM. Acolo unde evident va fi aprobată, având în vedere că procurorii din Consiliu vor vota cel mai probabil în bloc pentru «completul negru», la fel și câțiva judecători simpatizanți ai Sistemului care a condus țară cu teroarea cătușelor”, scrie luju.ro.
Membrii CSM, contraţi de majoritate
În cele din urmă a contat că au fost mai mulţi membri ai CSM care au decis că trebuie așteptat întâi raportul Inspecției Judiciare.
Abia apoi se va putea discuta în Consiliu cererea celor 3 judecători ÎCCJ din «completul negru». După redactarea raportului IJ se va stabili dacă solicitarea celor trei este de competența Plenului sau a Secției pentru judecători a CSM.
Se subliniază că avocații au criticat o sentință «completul negru», nu întregul sistem judiciar. Mai jos puteţi citi minuta Comisiei nr. 1 a CSM.
sursa: luju.ro