“Perioada infracţională (2012 –2015) si frecvenţa actelor materiale demonstrează perseverenţa inculpatului în încercarea de dobândi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influenţe pe care a lăsat să se creadă că o are asupra  funcţionarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului Bucureşti şi asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului București şi justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea in libertate a inculpatului prezintă un pericol  concret pentru ordinea publică”, motivează judecătorii.

 

"Un obicei din a pretinde si primi sume de bani"

De asemenea, mai arată  magistrații, măsura arestării preventive apare la acest moment ca fiind singura aptă să asigure inclusiv bunul mers al anchetei, întrucât judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că “inculpatul îşi făcuse un obicei din a pretinde si primi sume de bani, rezultând specializarea acestuia în astfel de activităţi infracţionale care constituiau o sursă ilicită de venit.

“Totodată, se va avea în vedere amploarea pe care o cunoaşte acest gen de infracţiuni în ţara noastră, dezvoltarea fenomenului de corupţie care conduce la realizarea de beneficii materiale mari într-un timp relativ scurt si afectează stabilitatea sociala, economică si financiara a societatii”, se arat în motivarea Tribunalului București.

 

Magistrații mai arată că nici datele personale care sunt în favoarea lui Solomon Wigler – vârsta (60 de ani), studiile (superioare), pregătirea profesională, lipsa antecedentelor penale – “nu justifică, în aprecierea judecătorului, luarea faţă de inculpat a unei măsuri preventive mai puţin restrictive”.

 

Interceptarea

Solomon Wigler a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?". În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri, acestea totalizând 230.000 de euro.

 

Contestația

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă Solomon Wigler va rămâne în arest preventiv, va sta în arest la domiciliu sau va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Solomon Wigler a fost suspendat din funcţia de consilier personal al lui Sorin Oprescu, ca urmare a anchetei declanşate de procurorii anticorupţie.