Judecătorii au motivat de ce l-au arestat pe Gabriel Berca: “Sunt probe suficiente din care să rezulte suspiciunea rezonabilă a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă”

Judecătorii au motivat de ce l-au arestat pe Gabriel Berca: “Sunt probe suficiente din care să rezulte suspiciunea rezonabilă a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă”

Curtea de Apel Bacău a motivat decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor. Politicianul este acuzat pentru trafic de influenţă după ce ar fi primit 185.000 euro de la om de afaceri Viorel Rusu, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării. Decizia de arestare nu este definitivă și poate fi contestată.

 

 

“Analizând dispoziţiile legale invocate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în cauză, sunt suficiente probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Berca Gabriel a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă”, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Magistrații mai arată, după ce au analizat actele din dosarul de urmărire penală, că în cadrul întâlnirilor restrânse care aveau loc în biroul lui Berca Gabriel şi la care participa doar conducerea partidului (inclusiv parlamentarii), Banu Mihai – fost deputat PDL, cercetat în acet dosar, le-a adus la cunoştinţă că a discutat cu Rusu Viorel, principalul sponsor al partidului, şi că vor avea banii necesari pentru susţinerea campaniei electorale întrucât Rusu Viorel va pune la dispoziţia partidului sumele de bani anterior menţionate, aspect cu care Berca Gabriel a fost de acord.

 

Denunțul, confirmat de un fost deputat

Martorul Popescu Adrian – fost deputat PDL în perioada 2008-2012, confirmă, se arată în motivare, declaraţia denunţătorului Rusu Viorel, în sensul că acesta din urmă se deplasa aproape săptămânal, de regulă în zilele de marţi, la Bucureşti, unde se întâlnea cu Banu Mihai şi, uneori, cu acesta din urmă şi cu martorul Popescu Adrian. În cadrul acestor întâlniri se discuta problema fondurilor pentru Şcoala Ardeoani iar Banu Mihai afirma că se încearcă rezolvarea problemei în şedinţele Guvernului din zilele de miercuri.

De asemenea, susțin magistrații Curții de Apel Bacău, declaraţia martorului Popescu Adrian confirmă că în schimbul sumelor de bani primite efectiv de Banu Mihai de la Rusu Viorel, acesta din urmă a solicitat în mod constant alocarea sumelor de bani necesare plăţii lucrărilor executate la Şcoala Ardeoani. Această solicitare a fost discutată inclusiv în şedinţele de partid, iar Berca Gabriel a fost de acord cu solicitarea, în sensul că atât el personal cât şi Banu Mihai se vor implica în obţinerea acestor fonduri la nivel guvernamental. Având în vedere funcţiile deţinute de Berca Gabriel (senator în Parlamentul României, preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a PDL, vicepreşedinte la nivel naţional al PDL) martorul a precizat că acesta era singurul în măsură să rezolve solicitarea lui Rusu Viorel, în timp ce Banu Mihai ar fi putut influenţa o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu ştiinţa şi acordul lui Berca Gabriel.

“Deşi nu cunoaşte exact cuantumul sumelor de bani primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel cu ştiinţa lui Berca Gabriel, martorul a declarat că este cert că au fost primite astfel de sume de bani de către cei doi pentru finanţarea „la negru” a partidului, iar între banii daţi de Rusu Viorel şi solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrările de la Şcoala Ardeoani există o legătură directă, întrucât, în toată această perioadă, singura solicitare a lui Rusu Viorel a fost ca partidul, prin Berca Gabriel şi Banu Mihai, să-şi exercite influenţa la nivelul Guvernului României”, judecători, Curtea de Apel Bacău.

 

Martor: Berca a spus că se ocupă personal

Curtea de Apel Bacău mai arată că, de asemeni, cu privire la implicarea luiBerca în problema finanţării lucrărilor pentru Scoala Ardeoani rezultă şi din declaraţia martorului Diaconu Victor, primarul comunei Ardeoani care a arătat că a participat la o şedinţă a organizaţiei judeţene a partidului în cadrul căreia a ridicat problema lipsei finanţării pentru Şcoala Ardeoani, context în care Berca Gabriel a afirmat că de această problemă se va ocupe personal Banu Mihai, Cu această ocazie, Berca Gabriel a afirmat că se va ocupa personal pentru alocarea fondurilor pentru achitarea lucrărilor executate. Martorul a mai precizat că atât Barca Gabriel cât şi Banu Mihai i-au promis alocarea banilor de către Guvern, discuţiile continuând până în toamna anului 2012

“Indiciile implicării inculpatului Berca rezultă şi din declaraţia martorului Lazăr Florin, fost membru al PDL, fost preşedinte al organizaţiei municipale Bacău a PDL şi candidatul acestui partid pentru funcţia de primar al municipiului Bacău la alegerile locale din 2012 care a arătat că de obţinerea sumelor de 200.000 -250.000 euro se ocupau Berca Gabriel şi Banu Mihai, iar principalul sponsor al partidului era Rusu Viorel. De asemenea, martorul a susţinut că au existat discuţii legate de finanţarea Şcolii Ardeoani, problemă ridicată de primarul Diaconu Victor în cadrul şedinţelor PDL şi că Berca Gabriel spunea de fiecare dată că va rezolva problema.”, Judecători Curtea de Apel Bacău.

 

Un alt fost deputat a recunoscut că i-a dat banii lui Berca

Potrivit magistraților, reaudiat la data de 17.07.2015 Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinaţi cheltuielilor partidului iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de „cheltuieli de protocol”. “Inculpatul a mai precizat că, iniţial, Berca Gabriel a fost de acord să se implice în obţinerea fondurilor necesare însă, ulterior, a afirmat că sunt probleme în legătură cu câştigarea licitaţiei şi valoarea mare a contractului şi că va fi greu să solicite o sumă atât de mare de la Guvern”, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău.

Gabriel Berca a invocat că în activitatea sa partidul , cel puţin în cazul concret nu era sprijinit din punct de vedere financiar decât prin sponsorizările oficiale , cel scriptice , reale . Judecătorii arată că din declaraţiile martorilor Popescu Adrian , Lazăr Florin dar şi din declaraţia coinculpatului Banu reiese cu certitudine că denunţătorul Rusu Viorel era sponsorul partidului şi că sumele respective erau ,, bani negri pentru partid “ . “Apare cel puţin curios că inculpatul Berca în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene să nu fi cunoscut un astfel de aspect important - persoanele care contribuie financiar la funcţionarea partidului ori la desfăşurarea campaniilor electorale”, mai motivează instanța.

“Este de netăgăduit că inculpatul Berca avea cunoştinţă de sumele date de denunţător câtă vreme discuţia contradictorie , pe un ton înalt în care reproşa inculpatului Banu că a luat bani de la denunţător şi că nu i-a adus pe toţi la partid s-a petrecut în faţa martorului Popescu Adrian şi a numitului Scripăţ Constantin şi atestată de declaraţia martorului dar şi a inculpatului Banu. Nu pot fi reţinute susţinerile inculpatului Berca Gabriel cum că imparţialitatea martorilor Popescu şi Lazăr poate fi pusă la îndoială datorită relaţiilor apropiate cu inculpatul Banu în condiţiile în care declaraţiile acestora îi creează o situaţie nefavorabilă chiar acestuia din urmă”, judecători, Curtea de Apel Bacău.

Berca a spus că nu există interceptări între el și denunțător

Instanța mai arată că Gabriel Berca a sesizat faptul că nu există vreo interceptare telefonică dintre el şi denunţător . “Aceste aspecte tactice ale organizării activităţii de urmărire penală nu pot constitui obiect al cenzurii în această etapă , a judecătorului de drepturi şi libertăţi pe de o parte , suveran în acest sens fiind doar procurorul iar pe de altă parte denunţătorul a afirmat cert că nu a existat un contact direct cu inculpatul Berca decât în cadrul întâlnirilor publice“, arată instanța.

“Coroborând probele de la dosar , judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că în cauză sunt probe suficiente din care să rezulte suspiciunea rezonabilă a săvârşirii inculpatului Berca Gabriel a infracţiunii de trafic de influenţă constând în aceea că i-a promis martorului denunţător, atât direct, în cadrul întâlnirilor publice pe care le-a recunoscut cât şi prin intermediul lui Banu Mihai că îşi va folosi influenţa pe lângă factorii de decizie din cadrul Guvernului României pentru alocarea sumelor necesare plăţii contravalorii lucrărilor executate la Şcoala Ardeoani de firma denunţătorului”, judecători. Curtea de Apel Bacău.

Cine este Gabriel Berca

Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost şi secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Berca a fost prefectul judeţului Bacău, în perioada 2005 - 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 - 2012 şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012.

La începutul lunii iunie, UNPR anunţa că fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a înscris în formaţiune. Berca a fost membru PMP, vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.

Fostul deputat PNL de Bacău Mihai Banu a fost reţinut în 9 iulie şi arestat preventiv o zi mai târziu, pentru trafic de influenţă.